Waardevolle vrije tijd Waardevolle vrije tijd HersenwerkSnuffels juli 2023 konijn

Als ik de tijd had, zou ik….. Wat vul jij in als antwoord?
Tijd bepaalt ons leven. Er is altijd tijd te kort, we hebben zoveel te doen. We moeten de klok in de gaten houden, want we hebben afspraken. We moeten opschieten, anders loopt de planning mis. Onze manier van met tijd omgaan, zorgt ervoor dat we enorm kunnen uitkijken naar ‘vrije tijd’. En terecht!

Tijd is schaars, dus natuurlijk willen we meer tijd. Maar wat blijkt? Als we meer tijd hebben, gaan we daar niet altijd slim mee om. Vaak gaan we dan ‘nog even snel’ iets doen dat ‘moet’ of ‘hoort’. En voor we het weten, is de extra tijd alweer tussen onze vingers door geglipt. Zo zonde!

Met de zomer voor de deur hebben de meeste van ons vrije tijd. Tijd om niets te doen of juist dat te doen waar je anders niet aan toe komt. Daarom mijn vraag aan het begin van deze tekst: wat zou jij doen als je tijd genoeg hebt? En maak je bewuste keuzes of zie je wel wat er gebeurt?

Een andere vraag die ik je graag wil stellen: wat zou jouw díer doen met jouw extra tijd? Waar zou jouw dier voor kiezen als hij mocht beslissen over jouw vrije tijd?

Ik denk dat je het antwoord wel kunt raden: jouw dier zou heel graag meer tijd met jou doorbrengen. Met échte aandacht van jou. Niet in volle actie, maar vanuit rust, in verbinding, afgestemd op elkaar. Dat er daadwerkelijk quality-time is, waarbij er geen klok regeert of andere zaken aandacht vragen.

Hoe gaaf zou het zijn als jij de komende periode bewust kiest om een deel van je vrije tijd te reserveren voor Hersenwerk met je dier. Samen in gesprek, materialen ontdekken, technieken uitproberen, vanuit rust. Samen op een paar vierkante meter.

We wensen je een mooie zomer, samen met je dier(en) en veel waardevolle vrije tijd.

 

Heel Holland Hersenwerkt…. met strandspeelgoed

Naast kinderen, kunnen ook konijnen plezier beleven aan het strandspeelgoed dat tevoorschijn komt tijdens de vakantieperiode.

Benodigdheden:

 • Schepjes
 • Vormpjes
 • Emmertjes (zorg voor een formaat waarin je konijnen niet vast kunnen komen te zitten!)
 • Sla
 • Konijnenkorrels

Heel Holland Hersenwerkt - konijn - HersenwerkSnuffels juli 2023Stappenplan

 1. Laat je konijnen kennismaken met de materialen door deze  1 voor 1 bij de konijnen in de ren te leggen zonder voertjes erin of erop.
 2. Strooi wat voertjes ruim rondom het materiaal
 3. Leg de voertjes dichterbij het materiaal en als je konijnen relaxt en ontspannen zijn, ook erop.
 4. Maak het moeilijker door bijvoorbeeld een ‘rommelbakje’ te maken met voertjes ertussen, stop wat groen in gleufjes en kieren, stop voer in emmertjes en leg deze neer of, wat moeilijker, zet een emmertje met hengsel ondersteboven.

 

Veel vakantiepret toegewenst!

 

De magie van Hersenwerk door Femke VerbeekDe Magie van Hersenwerk

Normaal Hersenwerk ik met mijn eigen honden. Hersenwerken met konijnen was afgelopen maand dan ook een heel nieuwe ervaring voor mij, ook omdat de konijnen mij niet kenden. Ze wonen bij de buren. En de konijnen kenden Hersenwerk nog niet…

Samen zijn we op ontdekking gegaan. Heel voorzichtig kennismaken met elkaar en met het materiaal: wilgentakken, stukjes wortel en kleine worteltjes met loof. Best spannend… Eerst alleen de takken in de ren. Pootje voor pootje dichterbij… snuffelen… voorzichtig knabbelen. Vervolgens een paar stukjes wortel eromheen. Dat is heel lekker! Dan stukjes wortel op de takken en met het loof er aan gehangen. Wel weer even spannend maar dan vol overgave aan de slag… zo lang ik maar niet te veel beweeg want dat blijft nog een beetje spannend. We hebben maar 5 minuten samen geHersenwerkt maar zo leuk om te zien hoe snel ze het door hebben en er contact ontstaat.

Femke Verbeek – redactielid HersenwerkSnuffels en VA MVB InZicht

 

Uitgelicht: vrijetijdsmaterialen-inspiratie

Uitgelicht HersenwerkSnuffels juli 2023“Alles wat je in huis hebt, kan gebruikt worden in Hersenwerk”. Dat is een uitspraak die je onze professionele begeleiders regelmatig hoort zeggen.

En nee, uiteraard niet ‘alles’, want het moet veilig zijn voor onze dieren. Ook is niet elk materiaal passend voor jouw dier. Zij hebben zo hun voorkeuren. Maar er is zoveel materiaal in en om huis waar je niet meer bewust naar kijkt, wat wel degelijk te gebruiken is in Hersenwerk!

Deze maand staan vrijetijdsmaterialen in the picture. Kijk eens naar de collage, dit is slechts een selectie van wat er mogelijk is.

Stevige touwen, siliconen bakvormen, frisbees, zwemnoodles, badhanddoeken, werkhandschoenen, zandvormpjes, slippers en sandalen.

Bedenk eens welke van deze materialen passen bij jouw dier. Hoe zou je ze in kunnen zetten? Waar moet je op letten? Ga samen met je dier lekker aan de slag, doe het rustig aan en vergeet vooral niet te genieten!

 

Hé konijnen-liefhebber!

Zomer vol Zachtheid HersenwerkSnuffels juli 2023Heb jij naast je konijnen ook een hond?
Kijk dan zeker naar de online cursus ‘Zomer vol Zachtheid’ van Hond InZicht.

Marleen van Baal is eigenaar van Hersenwerk voor dieren en coach voor mens met hond via Hond InZicht.

In de 7-daagse cursus ‘Zomer vol Zachtheid’ neemt ze je mee in 7 modules. Geen training en trucs, maar anders kijken, anders beleven en daardoor een nog betere band krijgen met je hond.

En niet alleen je hond… alles wat Marleen vertelt, kun je toepassen op alle dieren waarmee je leeft!

Klik hier voor informatie en aanmelden: Zomer vol Zachtheid

 • Start 19 juli of 23 augustus
 • Online, opdrachten via mail
 • Kosten: € 57 of € 107 Plus-variant

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 juli 2023