Thema konijn HersenwerkSnuffels juni 2023WaterSnuffelen

Met warm weer willen we graag verkoeling voor onze dieren. Lekker afkoelen met water is dan een vanzelfsprekende gedachte. Maar is dat wel zo? Misschien voor jou wel, maar geldt dit ook voor jouw dier? Door eerst te observeren en dan pas te handelen, kun je dit ontdekken.

Net als bij mensen zijn er onder onze dieren liefhebbers, grote fans, pootje-baders en zij-die-niet-nat-willen-worden. Er vanuit gaan dat jouw dier dol is op water, is dus iets te snel besloten. Dat jij vindt dat jouw dier moet afkoelen in of met water, is ronduit veel te kort door de bocht. Als je jouw dier de keuze geeft, krijg je vanzelf het juiste antwoord.

Het allermooiste is als je zóveel opties aanbiedt, dat jouw dier kan ‘watersnuffelen’. Hij kan dan op zijn eigen tempo oriënteren en vervolgens kiezen of hij er wel of niet iets mee doet. Door los te laten wat jij in je hoofd hebt, geef je je dier alle regelruimte. Heerlijk! Dan hoeft hij niets, maar mag hij alles. En jij? Jij kunt op jouw manier afkoelen, met of zonder water, en erop vertrouwen dat jouw dier doet wat hij het fijnste vindt.

In deze HersenwerkSnuffels vind je allerlei tips rondom water en Hersenwerk in alle varianten!

 

Heel Holland Hersenwerkt: Geen water maar koelte

Heel Holland Hersenwerkt konijn HersenwerkSnuffels juni 2023Hersenwerk met water is bij konijnen niet zo handig. Als hun vacht vochtig wordt, kan dit vliegen aantrekken, die weer eitjes kunnen leggen. Dus geen water maar koelte!

Benodigdheden:

  • favoriete Hersenwerkmaterialen van je konijn
  • koele tegels

Stappenplan:

Bied het materiaal stap voor stap aan zoals je gewend bent, maar doe dit op de koele tegels.

Je konijnen zijn dan lekker aan het snuffelen terwijl hun pootjes en buik koel worden.

TIP: Leg het materiaal zo neer dat je konijnen altijd de keuze hebben of ze wel of niet op de tegels staan.

Extra cool: Leg knaagbestendige icepods een paar uur in de vriezer. Leg ze daarna in het verblijf. De icepods geven koelte af in de ruimte en je konijnen kunnen ervoor kiezen er tegenaan te gaan liggen. Het is handig om twee ice pods te hebben, zo kun je ze elke 4 uur omwisselen.

Heb je geen icepod? Leg dan een tegel of steen in de vriezer, dit geeft hetzelfde effect en is knaagbestendig.

 

Uitgelicht: Wees wijs met warmte

  • Zorg voor vers en koel drinkwater. Ververs regelmatig.
  • Creëer meerdere plekken in de schaduw zodat je konijnen de koelste plek kunnen kiezen.
  • Geef je konijnen een zandbak. Een kuil in het zand geeft verkoeling.
  • Laat je konijnen zo veel mogelijk met rust en laat ze zelf beslissen of ze willen bewegen of aangeraakt willen worden.
  • Bied alleen Hersenwerk aan als je konijnen uit zichzelf in actie komen. Zichzelf koel houden is al inspannend genoeg.

 

De Magie van Hersenwerk - konijn- HersenwerkSnuffels juni 2023De Magie van Hersenwerk

Saar was teruggetrokken sinds Brammetje plotseling was overleden. Vijf jaar lang waren ze een hecht koppel. Alles deden ze samen. Het was destijds best spannend geweest of Saar Bram wel zou accepteren. Saar was meer dan kieskeurig. De eigenaar was daarom best bezorgd hoe ze een nieuw maatje kon introduceren. Haar oog was op Karel gevallen, maar nu moest Saar ook nog een oogje op hem krijgen! Door beiden in hun eigen leefruimte Hersenwerk aan te bieden, creëerde de eigenaar aandacht en tijd voor hen samen. Saar werd steeds nieuwsgieriger naar Karel. Karel wachtte rustig af, hij was al om. Toen ze neus aan neus aan weerskanten van het hekwerk samen Hersenwerkten met lapjes, durfde de eigenaar het aan om ze bij elkaar te zetten. Uiteraard stap voor stap. Maar het is gelukt: Saar en Karel zijn een stel met een grote liefde voor Hersenwerk!

Marleen van Baal, eigenaar Hersenwerk voor dieren

 

Vertel het ons!

Wil jij ons vertellen wat je zo leuk vindt aan Hersenwerk? We horen graag jouw ‘magie’ van Hersenwerk! Mail ons en vertel in ongeveer 150 woorden waarom jij een fan bent van Hersenwerk. Stuur een foto van jouw maatje of van jullie samen mee.

Mail naar office@hersenwerkvoordieren.nl en wie weet staat jouw magie volgende maand in de HersenwerkSnuffels!

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 juni 2023