Laat die neus werken!

HersenwerkSnuffels mei 2023 thema artikelVoor dieren is geur enorm belangrijk. Met geur krijgen ze informatie binnen over alles in hun leefomgeving. Wij mensen snappen daar niets van. We ruiken de warme broodjeslucht in de winkel en daar worden we blij van. We halen onze neus op als de vuilniswagen voorbij komt, dat vinden we vies. Dit zijn ‘grote’ geuren die we makkelijk oppikken. Voor ‘kleine geuren’ moeten we ons best doen. We moeten bewust ruiken of een parfum lekker is of dat een broek nodig in de was moet.

Hoe anders is dat met onze dieren! Dieren ruiken zo ongelofelijk veel beter dan wij. Ze ruiken details waar wij het bestaan niet van weten. Ze kunnen verbanden leggen met geuren en bedenken of de omgeving of een ander wezen veilig is.

Doordat wij mensen weinig kunnen voorstellen bij de kracht én belang van geuren, geven we daar ook veel te weinig ruimte aan. En dat is jammer. Want je maakt een dier enorm gelukkig als hij mag ruiken en met zijn neus informatie mag verzamelen.

Ontdek deze maand hoe blij jouw dier wordt van geurbeleving! Bied geuren aan en observeer gedrag, keuzes en voorkeuren. Tijdens het beleven van geur laat jouw maatje zoveel zien aan communicatie. Hierdoor leer je hem nog beter kennen!

 

Heel Holland Hersenwerkt: Ruiken is de basis!

Heel Holland Hersenwerkt konijn HersenwerkSnuffels mei 2023 Nodig:

 • Een onbekend object
 • Jouw tijd en jouw rustige begeleiding

Stappenplan:

 1. Neem het object mee in de leefruimte van je konijnen
 2. Zet het op de grond of houd het vast op neushoogte en laat je konijnen snuffelen
 3. Kijk hoe je konijnen reageren:
  • Worden ze getriggerd door het materiaal?
  • Hoe reageren ze in eerste instantie?
  • Hoe reageren je konijnen tijdens het snuffelen?
  • Hoe laten je konijnen zien dat zij indrukken verwerken?
  • Hoe geven je konijnen aan dat zij klaar zijn met ontdekken?
 4. Wacht tot je konijnen klaar zijn met snuffelen
 5. Verplaats het object of keer het om
 6. Zijn je konijnen nog geïnteresseerd? Laat ze dan weer ruiken.

Belangrijk: Als je konijnen niet willen ruiken aan vreemde materialen, laat ze dan. Blijkbaar vinden ze het niet interessant, spannend, of staat de geur hen tegen.

TIP: Zijn je konijnen té enthousiast met het materiaal? Pak dan wat lekkers en leid je ze af, weg van het materiaal.

 

Kom jij ons konijnenteam versterken?

Wij zijn op zoek naar mensen die dól zijn op Hersenwerk en ons willen helpen met beeld en teksten voor de HersenwerkSnuffels en op social media. Ben jij een creatieve Hersenwerkfan en wil je meehelpen Hersenwerk te verspreiden onder konijnenliefhebbers? Stuur dan een mail naar Marleen van Baal, eigenaar Hersenwerk voor dieren via office@hersenwerkvoordieren.nl. Het is op vrijwillige basis, uiteraard komt jouw naam altijd bij jouw beeldmateriaal te staan en we delen graag onze kennis als dank!

 

De Magie van Hersenwerk

De Magie van Hersenwerk - konijn - HersenwerkSnuffels mei 2023Of ik foto’s mocht maken met Hersenwerk en konijnen? “Ja natuurlijk”, zei Carlo van Stichting Flappus. Dus daar stapte ik met fotograaf Rob de leefruimte in van een groep konijnen.

Ze gingen ons uit de weg, maar hun neuzen maakten overuren. Ik stalde mijn materialen uit en één voor één kwamen de konijnen onderzoeken.

Zo mooi om direct inzicht te krijgen in hun ontdek-stijlen. Maar ook in de snelheid van vertrouwen of toch nog voorzichtig zijn. Met de vrije konijnen kon ik gelijk aan de slag en de anderen kwamen zich uit zichzelf melden.

Een prachtig staaltje van je dieren leren kennen via Hersenwerk!

Marleen van Baal, eigenaar Hersenwerk voor dieren met grote dank aan Stichting Flappus

 

 

Uitgelicht: Laat ze ruiken!

Ruiken, snuffelen en geuren ontdekken is DE basis van Hersenwerk. De neus van onze konijnen is zo ontzettend belangrijk, het levert hen enorm veel informatie op. Alle reden om jouw konijnen alle ruimte te geven om met de neuzen hun leefomgeving te ontdekken.

Wat levert het op?

Voor jou: Jij leert je konijnen enorm goed kennen als je hen observeert, terwijl zij met hun neuzen aan het werk gaan. Hoe ze bewegen, hoe ze reageren, wat ze interessant vinden of juist niks aan. Als je konijnen aan het ontdekken zijn, laten ze enorm veel communicatie zien. Dat is voor jou een schat aan informatie.

Voor je konijnen: Konijnen kunnen veel beter ruiken dan de mens. Ze hebben die goede neus niet voor niets. Ze gebruiken hun neus voor alles in hun leven. Door te ruiken ontdekken ze of iets veilig is, bijvoorbeeld of er roofdieren zijn. Ook snuffelen ze veelvuldig aan elkaar. Hierdoor weten ze hoe het met de ander gaat, openstaat voor contact en of de ander gezond is. In de onderlinge verhoudingen ontdekken ze via geur wie de hoogste in rang is.

De neus is voor een konijn een life saver. Alle reden om die neus altijd ruimte te geven. Want als jouw konijn weet dat materiaal veilig is, kun je de vervolgstap maken naar samen Hersenwerken!

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 mei 2023