Heel Holland Hersenwerkt: Paasontbijtje

Wat heb je nodig:

 • Verschillende soorten eetbare dingen
 • Meerdere dezelfde bakjes passend bij het formaat van je dier

Stappenplan:

 1. Zoek 2 eetbare dingen uit voor je dier, kies voor iets waarvan je weet dat je dier er dol op is en iets wat je dier eet, maar niet echt lekker vindt. Doe beide dingen in een bakje en geef ze aan je dier op dezelfde afstand. Laat beide bakjes net zo lang staan tot je dier aangeeft dat hij ‘klaar’ is of geen interesse meer heeft (wegloopt). Herhaal deze stap een aantal keer. Zie je je dier heldere keuze maken?? Ga door naar de volgende stap
 2. Kies in plaats van een proeverij van 2 uitgesproken smaken voor 2 dichter bij elkaar liggende smaken. Bied het op dezelfde manier aan als bij stap 1 en herhaal tot je ziet dat je dier een heldere keuze maakt. Zie je ook de keuze bij 2 minder uitgesproken smaken, ga dan door naar de volgende stap.
 3. Voeg stap voor stap meerdere eetbare dingen toe, elk in een apart bakje.  Herhaal elke stap tot je een heldere keuze ziet. Laat altijd alle bakjes staan tot het dier aangeeft dat hij ‘klaar’ is of geen interesse meer heeft (wegloopt).

 

De Magie van Hersenwerk: Jonge dieren en Hersenwerk

Het voorjaar is ook de tijd van jonge dieren. Geweldig om in de natuur al dat jonge grut te zien! Als je ze van dichtbij kunt observeren, zie je hoe deze kleintjes de wereld ontdekken en langzaamaan steeds meer leren. De ouderdieren laten hen kennismaken met de wereld en geven hen vooral daar heel veel ruimte in. Ontdekken, onderzoeken, neus stoten en successen behalen. Zo leert het jonge dier op eigen tempo wat er is en wat wel of niet prettig is.

Binnen Hersenwerk doen we precies hetzelfde! Als mensen met jonge dieren willen Hersenwerken, zeggen wij: “Doe voorlopig maar niks met Hersenwerk. Laat je kitten, puppy, veulen, konijntjes maar eerst kennismaken met allerlei materialen.” Vanuit de visie van Hersenwerk kiezen we er bewust voor om bij alle jonge dieren eerst een hele stevige basis te leggen. Dat doen we door het  vanuit vrijheid te kennis te laten maken met materialen, geuren, structuren en ondergronden. Op zijn eigen tempo, op zijn eigen manier, met alleen de aanwezigheid van de eigenaar ter ondersteuning en als veilige haven. Net als in de natuur!

Marleen van Baal, eigenaar Hersenwerk voor dieren

 

 

Creatief idee: De oren van de paashaas

Heb jij een ervaren trekker en uitroller??
Gaaf … dan is dit een leuke uitdaging voor hem!

Wat heb je nodig??

 • Wc-rolletjes
 • Net zoveel doekjes als je wc-rolletjes hebt
 • Zwarte stift of verf
 • Lekkers voor je dier

Rol het lekkers in de doek, vouw de doek in het wc rolletjes en teken een gezichtje op het wc rolletje.

Stappenplan bij de Paashaasjes

Het lijkt heel simpel Hersenwerk maar de Paashaasjes zijn een echte Hersenkraker! Om het lekkers uit het Paashaasje te krijgen (zonder te slopen) moet je kat 2 verschillende technieken beheersen en herkennen.

Afrollen:

De oren van de Paashaas worden gevormd door een strak opgerold keukendoekje met lekkers erin. Laat je kat kennismaken met het materiaal, sommige katten vinden keukendoekjes niet prettig omdat er kleine ‘haakjes’ in zitten, de stof ‘plakt’ een beetje. Kies dan voor een andere stof

Stappenplan:

 1. Leg een ‘straatje’ van kleine voertjes diagonaal over het keukendoekje, rol het doekje strak op, zorg dat de eerste stukjes lekkers zichtbaar zijn en bied het doekje zo aan dat je kat recht van zich af kan duwen. Gaat dit ontspannen en gefocust dan naar stap 2.
 2. Vul het doekje zoals bij stap 1 maar draai het doekje bij het aanbieden een kwartslag. Het doekje rolt nu zijwaarts open en je kat kan zijwaarts gaan afrollen of zijn lijf verplaatsen. Gaat dit ontspannen en gefocust? Op naar stap 3
 3. Vul het doekje zoals bij stap 1 maar draai het doekje 180 graden. Je kat moet nu naar zich toe afrollen of om het doekje heen lopen om af te rollen.
 4. Vul het doekje zoals bij stap 1, leg het doekje nu in een kromming waarbij de opening van het straatje naar de kat toe ligt. Je kat moet nu iets harder duwen om het doekje te af te rollen.

Trekken:

Sommige dieren zijn meer geneigd om bek te gebruiken, veel katten kunnen heel gericht met hun poten werken. Welke techniek ze inzetten maakt niet uit als het maar doelgericht is. Voor sommige katten is dit best een lastige techniek. Als het teveel frustratie oplevert kun je ook na stap 1 doorgaan met de combinatie, waarbij je het rolletje verticaal (liggende paashaas) blijft aanbieden.

Stappenplan:

 1. Strooi wat lekkers over het midden van het keukendoekje, vouw het doekje losjes samen en duw hem een klein eindje in het toiletrolletje. Houd het wc-rolletje vast en bied hem horizontaal op neushoogte aan. De lichtste aanrakingen van het doekje zouden al succes moeten opleveren, m.a.w. ervoor zorgen dat het doekje uit het wc-rolletje valt. Heeft je kat dit een aantal keer succesvol gedaan ga dan naar stap 2.
 2. Vul het doekje als bij stap 1 en duw hem nu iets verder in het wc-rolletje, de kat moet nu iets meer moeite doen om het doekje uit het rolletje te krijgen, hierbij kan enige frustratie optreden (hoort bij het leerproces) maar je kat moet vlot genoeg succes kunnen hebben!
  Lukt dit naar een aantal keer zonder frustratie? Op naar stap 3.
 3. Bied het wc-rolletje nu gaandeweg steeds meer verticaal aan.

Gaan de beide technieken afzonderlijk van elkaar goed?? Dan kun je ze gaan combineren. Het kan zijn dat je kat hulp nodig heeft, vooral bij het uit het rolletje trekken van de oren (je moet het rolletje dan even vast houden 😉). Prima … ook (subtiel) helpen hoort bij Hersenwerk.

 

Uitgelicht: De kracht van mogen kiezen

Als jouw konijnen mogen kiezen wat ze eten, waar ze slapen en of ze binnen of buiten verblijven, geeft hen dat een goed gevoel. Waarom? Omdat ze zeggenschap hebben over belangrijke zaken. Als konijnen mogen kiezen in hun dagelijks leven, zal dit een groot positief effect hebben op hun welzijn.

Mogen kiezen geeft ‘regelruimte’. Regelruimte geeft het gevoel van zelfstandigheid. Zelfstandigheid creëert zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Hoe fijn zou het zijn als jij, met kleine aanpassingen, jouw konijnen dit alles kunt bieden? Met het dagelijks aanbieden van Hersenwerk kom je al een heel eind tegemoet in de kracht van het mogen kiezen!

Een paar voorbeelden: Konijnen eten van nature de hele dag door kleine beetjes. Met verrijking en Hersenwerk boots je dit voor een deel na. Konijnen kiezen hun eten en jij kunt dat ook creëren door in een Hersenwerksessie te werken met lekkers dat zij zelf kiezen. Konijnen hebben sterk ontwikkelde zintuigen, deze stimuleer je met Hersenwerk. Konijnen leven samen en voelen zich het prettigst bij hun maatje. Met Hersenwerk ben jij het gezelschap én laat je jouw konijnen heerlijk samen snuffelen.

Kijk eens goed naar jouw konijnen en ontdek waarin jij ze nog meer kunt laten kiezen. Je zult zien dat ook bij jouw konijnen de kracht van het kiezen al snel zichtbaar wordt!

 

Vertel het ons!

Wil jij ons vertellen wat je zo leuk vindt aan Hersenwerk? We horen graag jouw ‘magie’ van Hersenwerk! Mail ons en vertel in ongeveer 150 woorden waarom jij een fan bent van Hersenwerk. Stuur een foto van jouw maatje of van jullie samen mee.

Mail naar office@hersenwerkvoordieren.nl en wie weet staat jouw magie volgende maand in de HersenwerkSnuffels!

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 april 2023