Groeien in HersenwerkThema artikel HersenwerkSnuffels maart 2023 konijn

Als je iets heel graag doet, wil je er vaak meer van. Als je iets goed kunt, wil je er vaak beter in worden. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen dagen we onszelf best wel uit om te groeien. Meer, beter, mooier, lekkerder… zolang het op een relaxte manier gaat is het ook ronduit inspirerend!

Mensen zijn in staat de mooiste dingen te bedenken. Vaak gaat dit gepaard met ideeën en verwachtingen over hoe het in de praktijk zal uitpakken. Op het moment dat het een uitdaging voor onszelf betreft, is het helemaal oké om lekker los te gaan met experimenteren. Als je dan ‘onderuit’ gaat omdat de uitwerking niet klopt met je verwachtingen heb je tenslotte alleen jezelf ermee. Bedenk je iets voor je dier, dan is afstemming een must.

Als je iets nieuws wilt aanbieden aan je dier, of het nu om materialen of een bepaalde vaardigheid gaat, is het zaak dat je je dier als uitgangspunt neemt. Jouw dier bepaalt wat er mogelijk is. Maar ook wat er leuk en passend is. Jouw inschattingsvermogen vooraf en observatie skills voor, tijdens en achteraf, zijn bepalend voor het succes én het plezier bij je dier.

Binnen Hersenwerk kun je alle kanten op met dit gegeven. Je kunt combineren en variëren met materiaal, voer en geur. Alles is aan te passen en in alles kun je jezelf en je dier weer ‘stretchen’ in de beleving en de ervaring. De kunst is het zo aan te bieden dat het past bij je dier, bij diens tempo en voorkeuren. Want verandering is alleen fijn als het ook past bij waar je dier behoefte aan heeft.

 

Stappenplan Hersenwerk om te groeien

Benodigdheden:

 • wilgentenen, hooi, broccoli steeltjes, appel, wortel, kruiden, paardebloemblaadjes (eigenlijk alles wat jouw konijnen lekker vinden)
 • (lege) wc-rollen om lekkers in te doen en raffiatouw/sisaltouw/henneptouw om het lekkers mee op te hangen

vakantie Hersenwerk stappenplan voor je konijnenStappenplan:

Stap 1: Laat je konijnen kennismaken met de wc-rollen door ze op de grond uit te spreiden en hen eraan te laten ruiken.

Stap 2: Vul een wc-rol met hooi, blaadjes of wilgentenen en hang het op neushoogte aan het hek. Zo kunnen je konijnen kennismaken met het op hoogte eten.

Stap 3: Hang ander lekkers een stukje hoger.

Stap 4: Hang verspreid over de hekken van de leefruimte lekkers op verschillende hoogtes.

Bij dit Hersenwerk worden je konijnen uitgedaagd hoger te reiken naar het lekkers. Mogelijk een houding die zij niet zo vaak gebruiken omdat het voer vaak op de grond wordt gegeven.

Door Hersenwerk eens op een andere manier aan te bieden, kunnen je konijnen zich ontwikkelen in hun vaardigheden en worden ze mentaal en fysiek uitgedaagd.

 

De Magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk konijn HersenwerkSnuffels maart 2023

Konijnen zijn van nature dieren die vele uren per dag naar voedsel zoeken. Bij onze ‘huiskonijnen’ komt dit nauwelijks meer voor en dat is jammer. Met Hersenwerk en verrijking wordt dit natuurlijke gedrag nagebootst. Daarbij worden de konijnen mentaal en fysiek uitgedaagd door het zoeken in de verschillende materialen. Omdat de mens de konijnen actief begeleidt, ontstaat er een mooie samenwerking. Dit alles versterkt het welzijn van de konijnen.

Hersenwerk is een waardevol samenspel én het geeft de konijnen de kans te doen wat ze van nature al heel graag doen. Een mooie win-win situatie!

Monica Verhoeven – Enjoy Rabbits

Wil jij ons vertellen over jouw ‘magie’ van Hersenwerk? Deel jouw verhaal! Stuur een tekst van maximaal 150 woorden met een leuke foto naar office@hersenwerkvoordieren.nl

 

Uitgelicht: De hoogte in…

Hersenwerk kan je helpen om samen met je dier te groeien: in je relatie, in het zien wat je dier aangeeft, in de moeilijkheidsgraad van het Hersenwerk maar ook heel letterlijk door het Hersenwerk verticaal aan te bieden!

In de meeste gevallen wordt Hersenwerk horizontaal aangeboden, logisch want dan kun je het op de grond zetten 😊 en meestal kan je dier daar dan goed bij.
Tijdens Hersenwerk op de grond zie je soms dat dieren minder graag in beweging komen: lang blijven staan, telkens een bepaalde kant op stappen of een deel van het lijf meer of minder bewegen: vooral beperkingen in zijdelingse bewegingen vallen dan op.
Als je het Hersenwerk verticaal aanbiedt dan zullen vooral de beperkingen in de bewegingen omhoog en omlaag gaan opvallen. Dieren die minder goed omhoog kunnen reiken of naar beneden kunnen buigen.
Hoe kun je zien dat een dier dat minder makkelijk kan:

 • Het dier stapt weg van het Hersenwerk of wil niet Hersenwerken
 • Het dier laat lekkers buiten zijn bereik liggen
 • Als het oplossen van het Hersenwerk (te) lastig is kan het dier drukker gaan bewegen, ongericht met de poot of bek proberen om het lekkers te bemachtigen
 • Het lekkers pakken ziet er ongemakkelijk uit: reiken, rekken, stretchen, rare bocht
 • Bij het reiken naar het lekkers zie je spiertrillingen (m.n. bij de rug).

Hoe bied je verticaal Hersenwerk aan:

 • Zorg dat het Hersenwerk goed bevestigd is of houd het zelf goed vast
 • Laat het dier rustig kennismaken met het materiaal, dat adviseren we altijd maar de andere context maakt het nog belangrijker
 • Bied het Hersenwerk zo aan dat het dier overal goed bij kan: niet te hoog maar ook niet te laag
 • Houd rekening met de leeftijd en fysieke gezondheid van je dier.

 

Wees een Wijze Baas

Heb jij naast konijnen ook een hond? Dan wil je naast Hersenwerk vast ook hapklare InZichten rondom het samenleven met jouw hond ontvangen! Meld je aan voor de gratis wekelijkse #weeseenwijzebaas-post van Marleen van Baal, eigenaar van Hersenwerk voor dieren én Hond InZicht. Marleen heeft een vrolijke en nuchtere kijk op honden- en mensengedrag en daagt je uit om met een frisse blik naar de relatie met je hond te kijken.

Klik op de link, meld je vandaag nog aan en ontvang elke week de post op je digitale deurmat, gratis en voor niets! Link om je aan te melden: https://hondinzicht.nl/weeseenwijzebaas-post/

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 maart 2023