Onvoorwaardelijke liefdeHersenwerkSnuffels februari 2023 thema liefde

Houden van de ander maakt blij, trots en maakt ons aan het lachen. Liefde ontvangen geeft een warm gevoel, je wordt gezien en dat geeft weer (zelf)vertrouwen. De wisselwerking van houden van elkaar is dus eigenlijk één grote uitwisseling van fijne gevoelens.

Dieren zijn heel onvoorwaardelijk in hun liefde en verbondenheid. Ze nemen ons zoals we zijn. Dat maakt dat wij kunnen rekenen op hen. Mensen zijn daar wat grilliger in. We hebben vaak ideeën van hoe het hoort, wat moet en mag en hebben daarin ook verwachtingen naar onze dieren. Dat maakt dat als een dier niet voldoet aan onze visie, de liefde voorwaardelijk kan worden. Pas als de dieren doen wat we willen, kunnen we echt van hen houden.

Bij dieren zie je dat ze zich veilig voelen bij de mens die onvoorwaardelijk van hen houdt. Als het dier mag zijn wie hij is, met z’n mooie en mindere kanten, zal hij zijn mens vertrouwen. Als er voorwaarden worden gesteld aan de liefdevolle handelingen ontstaat er ruis op de verbinding. Dat heeft per direct effect op het vertrouwen en gevoel van veiligheid.

Aan ons de taak, en vaak ook de uitdaging, om onvoorwaardelijk te zijn naar onze dieren. Hen te accepteren zoals ze zijn en de omstandigheden te creëren waarin zij zich kunnen ontwikkelen tot stabiele individuen. Dat proces, van ontwikkeling en samen groeien, creëert een waardevolle band gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde. De mooiste liefde die er is!

 

Heel Holland Hersenwerkt: Open je Hart

Nodig:

 • handdoek,
 • wc-rolletjes,
 • hooi
 • en een rustige plek.

Stappenplan konijnen HersenwerkSnuffels februari 2023Stap 1: Laat je konijnen snuffelen aan de handdoek. Zo kunnen ze kennismaken met het materiaal.

Stap 2: Leg de wc-rolletjes op de grond en laat je konijnen rustig wennen.

Stap 3: Laat je konijnen het hooi bekijken en proeven.

Stap 4: Leg het hooi rond de wc-rolletjes en laat je konijnen op onderzoek gaan.

Stap 5: Leg de handdoek op de grond met hooi erop. Kijk of ze het hooi durven pakken.

Stap 6: Handdoek op de grond met een paar wc-rolletjes er op en het hooi er tussen.

Stap 7: Stop wat hooi in de wc-rolletjes en leg ze op de handdoek.

Stap 8: Vorm de handdoek tot een hart, stop wat hooi in de plooien en leg de wc-rolletjes met hooi er op.

Stap 9: Vul het handdoek-hart met wc-rolletjes.

Veel Hersenwerkplezier samen!!

 

De magie van Hersenwerk

Magie konijn HersenwerkSnuffels februari 2023Soms duurt het even voor je een band hebt met je konijn. Waar ik met Ollie (zie vorige Snuffels) meteen een band voelde, heeft dat met Jade best even geduurd. Ze had in haar jonge leventje al veel mee gemaakt, waardoor ze ‘de mens’ niet zo vertrouwde, maar ook ik voelde met haar niet direct een klik. Door veel tijd met haar door te brengen, maar haar op haar eigen tijd en eigen manier contact te laten maken groeide haar vertrouwen in mij en de liefde van mij voor haar. Ik kreeg te zien wat een leuke karaktereigenschappen ze had, wie ze was, wat ze wilde en hoe ik daar het beste op kon reageren. Bij zo’n proces kan Hersenwerk heel helpend zijn. Want door te observeren hoe je konijn het Hersenwerk doet, kom je veel te weten over je konijn. De keuze om te Hersenwerken ligt bij je konijn, hij hoeft niks, en jij bent aanwezig op gepaste afstand en geeft je konijn de ruimte om te laten zien wie hij is. Als je daarbij aan kunt sluiten groeit vanzelf het vertrouwen en de liefde voor elkaar.

Marloes ter Morsche – Kwispelidee en Jade

 

Vertel het ons!

Wil jij ons vertellen wat je zo leuk vindt aan Hersenwerk? We horen graag jouw ‘magie’ van Hersenwerk! Mail ons en vertel in ongeveer 150 woorden waarom jij een fan bent van Hersenwerk. Stuur een foto van jouw maatje of van jullie samen mee.

Mail naar office@hersenwerkvoordieren.nl en wie weet staat jouw magie volgende maand in de HersenwerkSnuffels!

 

Maak je eigen Hart-Hersenwerk

Wat heb je nodig?

 • Schaar
 • 2 stevige stukken stof  (dikke fleece, spijkerstof etc)
 • Uitknipmodel 1: 25 x 60 cm (konijnen, katten en kleine tot middelgrote honden)
 • Uitknipmodel 2: 30 x 90 cm (grote honden (of honden met een brede bek) en paarden)
 • A4 printerpapier, printer om PDF uit te printen
 • Eventueel een krijtje

Uitknippen

Knip het uitknipmodel uit en leg deze op de dubbelgevouwen stof, met de rode lijn op de stofvouw (foto 1). Teken met een krijtje de omtrek van het uitknipmodel (foto 2) en de zwarte lijnen op de stof (foto 3) of speld het uitknipmodel vast op de stof. Knip de stof uit en in langs  de zwarte lijnen (foto 4 en 5). Doe hetzelfde voor de andere lap stof (foto 6 en 7).

In elkaar zetten

 1. Leg de beide dubbelgevouwen stofdelen met de ingeknipte delen naar elkaar toe in een hoek van ongeveer 90 graden (foto 8)
 2. Haal de linker strook van de roze stof door de bovenste strook van de spijkerstof (foto 9)
 3. Haal nu de bovenste strook spijkerstof door de middelste strook van de roze stof (foto 10)
 4. Haal daarna nog de rechter strook van de roze stof door het resterende deel van het bovenste strookje spijkerstof
 5. Haal de middelste strook van de spijkerstof door de meest linker strook van de roze stof
 6. Haal de middelste strook van het roze stofdeel door de middelste strook van de spijkerstof
 7. Haal de middelste strook van de spijkerstof door de meest rechter strook van de roze stof tot het resultaat is als foto 11
 8. Herhaal stap 2 tot en met 4 voor de onderste strook spijkerstof tot het resultaat is als foto 12.

 

Stappenplan voor Hersenwerk met het “Eigen Hart” uit het Creatief idee

Nodig:

 • Jouw zelfgemaakte ‘Eigen Hart’
 • Voldoende voertjes
 • Stroeve ondergrond

 1. Laat je dier kennismaken met het Hart zonder voertjes. Dit kan op de grond of vanuit de hand. Neem de tijd en laat je dier rustig kijken en onderzoeken. Als hij aangeeft dat hij klaar is met onderzoeken van het Hart, ga je naar stap 2.
 2. Leg voertjes rondom het Hart. Pakt je dier deze zonder spanning, en leg dan ook wat voertjes op de rand van het Hart, en daarna verdeeld over het hele Hart.
 3. Leg voertjes op en onder het “ingevlochten” stukje op het Hart, leg het niet te diep zodat je dier er goed bij kan.
 4. Bovenaan het Hart zijn de rondingen open, leg hier voertjes tussen. Begin makkelijk door het helemaal open te leggen en leg het steeds verder dicht.
 5. De twee rondingen zijn van verschillende stoffen. Let eens op je dier, is er verschil bij het zoeken in de verschillende stoffen?
 6. Je kunt ook voertjes onder het Hart verstoppen. Maak eerst een soort tunneltje door het Hart in een plooi te leggen met lekkers eerst bij de opening. Leg de voertjes steeds verder in de tunnel en leg het Hart steeds platter. en leg het daarna steeds verder plat.
 7. Combineer alle bovenstaande opties.

Geniet van elkaar en van het samen bezig zijn!

 

Liefde is …. Samen Hersenwerken!

Word jij ook zo ontzettend blij van je Hersenwerkende dier?

Dat je daar blij van wordt is helemaal niet gek, want naast het feit dat Hersenwerk ‘an sich’ al heel leuk is, zorgen het samen bezig zijn, je prettig voelen bij elkaar en aanrakingen ervoor dat er oxytocine vrij komt. Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, zorgt voor gevoelens van verbondenheid en vertrouwen. Een positieve bijwerking is dat het daarnaast stress en angst onderdrukt. Is dat niet cool!!

Als je dier eenmaal een idee heeft van wat hij kan verwachten als je gaat Hersenwerken, dan zorgt díe verwachting ervoor dat het deel van de hersenen wordt geprikkeld dat gelinkt is aan plezier en beloning. Je wordt er blij van en je voelt je goed. Evolutionair gezien is het heel logisch dat het zoeken en de verwachting te vinden een goed gevoel geven: het is nodig om eten, een schuilplaats of partner te vinden… essentieel voor het voortbestaan! Het stofje dat met name zorgt voor het goede gevoel is dopamine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. En zeg nou zelf… je wordt toch gelukkig van Hersenwerk?!

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 februari 2023