Verwarmende aandacht

Als wij het koud hebben, trekken we warme kleding aan. Als onze dieren het koud hebben, zorgen we voor een extra deken en een warme plek. We zorgen ervoor dat we ons beschermen tegen de kou van buiten. Dat is de praktische kant van warmte geven.

Er is nog een andere kant van warmte geven. Dat is de warmte die van binnenuit komt. Als jij met oprechte aandacht met iemand praat en daarbij de ander echt ziet, worden er allerlei systemen in ons lichaam in gang gezet. Hormonen reageren, stofjes worden aangemaakt en dat hele proces verwarmt ons vanbinnen. Denk maar eens aan een ontmoeting met iemand die jou echt ziet en oprecht in jou geïnteresseerd is. Dan kan het zo maar zijn dat je het, ondanks een lage buitentemperatuur, opeens aangenaam warm krijgt.

Zo werkt het ook bij onze dieren. Als wij bewust in contact gaan en afstemmen op waar zij behoefte aan hebben, dan ontstaat er iets moois. Als mens en dier elkaar écht zien, levert dat bij beiden letterlijk hartverwarmende processen op.

Dus als het buiten koud is en je neemt maatregelen om het voor je dier aangenaam te maken, focus je dan niet alleen op de praktische kant. Maak contact van binnenuit en zet daarmee het interne kacheltje ook aan. Bij je dier én bij jezelf!

 

Heel Holland Hersenwerkt met warme wintermaterialen

Nodig:

  • Muts
  • Sjaal
  • Handschoenen
  • Lekkere voertjes

Stappenplan konijn HersenwerkSnuffels januari 2023Stap 1. Laat je konijnen kennismaken met de materialen zonder voertjes. Leg de muts neer en laat je konijnen onderzoeken. Doe dit ook met de handschoenen en de sjaal.

Stap 2. Begin met 1 voorwerp en leg voertjes rondom. Laat je konijnen zoeken. Als ze dit ontspannen doen kun je ook wat voertjes op de muts/sjaal/handschoen leggen.

Stap 3. Voeg een tweede voorwerp toe en leg weer voertjes rond en op de muts/sjaal/handschoen.

Stap 4. Herhaal stap 3 door steeds een voorwerp toe te voegen.

Stap 5. Leg de voorwerpen nu over elkaar heen of op elkaar en leg de voertjes erop. Als je konijnen ontspannen zoeken kun je daarna ook wat voertjes tussen de voorwerpen leggen, maar zorg er wel voor dat je konijnen ze wel kunnen vinden, dus verstop ze niet te ver weg.

Stap 6. Je kunt het moeilijker maken door de voertjes ook in enkele voorwerpen te doen (bijv. in de muts of de ingang van een handschoen). Zorg er wel voor dat je konijnen er bij kunnen en help ze indien nodig.

Veel Hersenwerkplezier samen!

 

Uitgelicht: 50-50shop Steunt Dieren met Bestellingen

5050ShopSDB HersenwerkSnuffels januari 2023Hersenwerk voor dieren is ambassadeur van deze unieke shop. Ze maken de mooiste items en doneren hun opbrengst aan goede dierendoelen. Hartverwarmend! Dit is hun verhaal, geschreven door Suze Steenbergen:

Van machteloos naar machtig mooi!
Wat als je je machteloos voelt als je zoveel dierenleed ziet en je hebt het gevoel dat je niets kunt doen… Precies daarom zijn wij de 5050ShopSDB gestart. Zo kunnen we met onze creativiteit inkomsten genereren voor al die geweldig goede dierendoelen.

Wij zijn Suze en Fred. We zijn de shop gestart in 2016 met het streven om zoveel mogelijk dieren te helpen. We hadden niet durven dromen dat de shop zo’n groot succes zou worden. Zelf verrichten we al onze werkzaamheden volledig vrijwillig. Dat betekent 100% opbrengst voor alle goede doelen die wij een warm hart toedragen.

Wat maken wij allemaal?
Fred maakt allerlei items van hout en Suze houdt zich bezig met de stoffen zaken. Meubels, voerbakken, urnen, snuffelmatten, schorten, tassen, spelletjes, onderzetters, kaarten, het assortiment is eindeloos. Er is een voorraad van reeds geproduceerde items, maar er worden vooral bestellingen op maat gemaakt.

Voor wie?
We richten ons met de snuffelzaken voornamelijk op honden, katten,  paarden en knaagdieren. Het is iedere keer weer een heerlijke uitdaging om de wensen van een klant te verwerken tot een unieke snuffelzaak.

Geen verspilling
Groot bijkomstig voordeel is dat 95% gemaakt wordt van gerecyclede materialen. Geen extra vervuiling dus, dat is één van de belangrijkste speerpunten van de shop.

Meer informatie over de shop en hoe je een bestelling kunt plaatsen is te vinden op 5050shopsdb.nl of facebook.com/5050shopSDB

 

De magie van Hersenwerk voor konijnen De Magie van Hersenwerk

Bijna 20 jaar geleden was het liefde op het eerste gezicht…ik zag Ollie bij een konijnenopvang en wist meteen: die hoort bij mij (uiteraard samen met een vriendinnetje). Hersenwerk ‘bestond’ in die tijd nog niet. Maar ik was al wel heel erg bezig met het welzijn van mijn konijnen. Ze hadden dag en nacht beschikking over een grote, veilige ren met meerdere schuilplekken, in de winter met een dikke laag stro, in de zomer met een fijne laag zand om te graven en koel te liggen.

Ook zorgde ik toen al voor veel verrijking in de vorm van speelgoed, graafbakken, (wilgen)tunnels, meerdere plekken om ergens bovenop te zitten, maar ook hun groentes verstopt door hun leefruimte. Dagelijks bracht ik veel tijd door in hun ren, ik vond verbinding met mijn dieren toen al belangrijk. Wilde Ollie knuffelen dan deden we dat, wilde hij gewoon z’n eigen gang gaan, dan genoot ik ervan om hem te observeren. Daardoor heb ik heel veel geleerd over zijn natuurlijk gedrag en door daarbij aan te sluiten krijg je een blij konijn!

Met Hersenwerk kun je ook aansluiten bij het natuurlijk gedrag van jouw konijn en werk je aan verbinding en vertrouwen. Ik gun iedereen eenzelfde band met zijn konijn als ik met Ollie had!

Marloes en Ollie

 

Laat je inspireren!

Ben je al lid van onze besloten Facebookgroep voor konijnenmensen? In deze groep delen wij inspiratie, maar ook de leden zelf delen hun ideeën. Word lid van deze groep en deel jouw enthousiasme over Hersenwerk voor konijnen! Dit is de link naar de groep: https://www.facebook.com/Hersenwerkvoorkonijnen/.

 

Warmte vasthouden: tips voor je konijnen

HersenwerkSnuffels januari 2023 warmte tips konijnenKonijnen zijn over het algemeen goed bestand tegen de kou. Ze gaan in het voorjaar en in het najaar in de rui, waarbij ze hun vacht aanpassen aan het seizoen. Om deze reden hoeven buitenkonijnen niet naar binnen gehaald te worden voor de winter. Sommige konijnen vinden het zelfs best leuk om door sneeuw te graven. Wisselen tussen buiten en binnen is niet aan te raden, omdat konijnen slecht tussen grote temperatuurschommelingen kunnen en dit hun verharing kan verstoren. Kiest u ervoor om buitenkonijnen naar binnen te halen, doe dit dan ruim voor de winter, voordat de rui begint.

Wat vooral belangrijk is, is dat het nachthok tochtvrij is en de konijnen voldoende materiaal hebben om daar lekker warmte zitten: veel bodembedekking, stro en hooi. Stro isoleert goed en zorgt daardoor dat de warmte in het verblijf goed vastgehouden worden. Het kan echter vrij scherp zijn, let hierop bij de aankoop ervan. Hooi is een stuk zachter, maar is vooral bedoeld als voedsel en biedt minder bescherming tegen de kou.

Als het erg koud is, kan het nachthok bedekt worden met warme kleden/dekens. Let er hierbij op dat het hok nog wel ventileert.

Wanneer het vriest buiten, kan het drinkwater van de konijnen bevriezen. Controleer dit regelmatig. Voor drinkflessen zijn hoezen te koop, welke ervoor zorgen dat het water minder snel bevriest. Denk er bij flessen ook om dat het balletje in het tuitje vast kan vriezen, waardoor de konijnen niet meer kunnen drinken of zelfs vast komen ze zitten met hun tong. Beter is om bij heftige vorst een waterbak aan te bieden. Geef geen warm water, want dit bevriest sneller dan koud water. Hoewel het geen vervanging is voor water, kan er extra vocht aangeboden worden in de vorm van groente of fruit (met mate i.v.m. suikers!), mits de konijnen dit gewend zijn en goed kunnen verdragen. Let hierbij op de keutels: worden deze niet te zacht?

Hoewel konijnen dus prima buiten kunnen blijven, is het wel belangrijk ze goed in de gaten te houden. Konijnen met gezondheidsproblemen en een mindere weerstand, kunnen moeite hebben met het vasthouden van warmte.

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 januari 2023