Geurig ongemakHersenwerkSnuffels konijn - geurig ongemak

Wat is voor jou de geur van de decembermaand? Waarschijnlijk heb je direct een associatie en wat er precies in je opkomt, zal voor iedereen anders zijn. Grote kans dat dennengeur, houtkachel, geurkaars, gebakken brood, gourmet en vuurwerk in de top tien staan.

Voor mensen zijn veel geuren heerlijk. Ze geven ons een goed gevoel, het gevoel van gezelligheid. Uiteraard heeft iedereen zijn voorkeuren. Sommige mensen genieten enorm van de geur van de houtkachel, terwijl anderen ervan moeten hoesten en het vinden stinken.

Ook bij dieren doet geur veel. Geur is dé informatiebron voor hen. Ze besnuffelen niet alleen objecten in hun leefomgeving, ze ruiken ook de ruimte waarin ze verblijven. Voor de dieren die buiten komen of buiten leven gaat het letterlijk nog veel verder: zij ruiken over grote afstanden en halen daar hun informatie uit.

Als je dat in gedachten neemt kun je je voorstellen dat de geuren, die wij zo associëren met de feestdagen, voor onze dieren ongemak opleveren. De sterke geuren belemmeren hun waarneming, waardoor hun informatievoorziening wordt beperkt. Het beperkt worden in informatie geeft ongemak en kan dieren extra alert en daardoor onrustig maken.

Veel geuren zijn niet te voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat er zo min mogelijk sterke geuren in de leefomgeving van dieren komen. Ruik je in het bijzijn van je dieren een sterke geur van buitenaf, kijk dan goed hoe de reactie is. Mogelijk wordt je dier onrustig en kan het wat extra steun en begeleiding nodig hebben.

Geniet van de feestdagen en de heerlijke geuren, maar houd een oog op je dieren. Door je bewust te zijn van de geuren en het daaruit voortvloeiende mogelijk andere gedrag kun je jouw dier met zorg en op maat begeleiden.

 

**Is Hersenwerk een wondermiddel?**

Helaas… er is geen wondermiddel tegen angst en Hersenwerk is dat dus ook niet. Jouw konijnen kunnen zelf heel goed aangeven wat zij nodig hebben als ze bang zijn of onrustig worden voor de knallen buiten. Het kan zeker zijn dat ze bij jou komen en openstaan voor snuffelen, maar grote kans dat ze een veilige plek zoeken en daar blijven tot het lawaai over is. Dus ja: Hersenwerk biedt ontspanning, maar alleen als je konijn er ook voor open staat. Bij angst is dat niet het geval en kijk je goed wat jouw konijnen van jou nodig hebben. Zorg in elk geval voor een veilige schuilplek.

 

Heel Holland Hersenwerkt met Kerstmateriaal

Heb je de doos van je kerstpakket nog? Ideaal voor een Hersenwerkje (of neem een andere doos 😉).

HersenwerkSnuffels december 2022 stappenplan konijnMaak een gat aan één kant, groot genoeg voor je konijnen om door te kruipen.
Prik wat gaten aan de zijkant om lekkere kruiden of groente in te stoppen – de gaten op verschillende hoogtes maar zodanig dat je konijnen er bij kunnen zonder zich te overstrekken.

  • enkele losse stukken papier (geen scherpe randen!) of stof
  • voertjes
  • wat groenvoer en kruiden

Stappenplan:
Stap 1: Laat je konijnen kennis maken met de lege doos zonder voertjes

Stap 2: Strooi wat voertjes bij de gemaakte doorgang maar nog niet erin

Stap 3: Leg de een paar voertjes net in de doos***

Stap 4: Bouw verder op door de voertjes dieper in de doos te stoppen zodat je konijnen uiteindelijk in de doos kruipen. ***

Stap 5: Maak proppen van het papier of stof en laat deze zonder voer aan je konijn zien.

Stap 6: Doe wat voertjes in de prop papier of stof (makkelijk te vinden) en laat je konijn zoeken.

Stap 7: Stop 1 prop in de doos en laat je konijn zoeken

Stap 5: Bouw op met meerdere proppen maar voeg er niet teveel ineens toe.

Stap 6: Steek groenvoer en kruiden in de gemaakte gaten. Begin met de lage gaten en bouw verderop naar boven of meerdere zijdes.

*** Let op: ken je konijnen! Observeer ze en herken het als ze het misschien spannend vinden maar mogelijk vanwege het lekkers dingen doen die ze anders niet zouden doen! Dan is dit spel niet geschikt voor ze! Je kunt dan wel voertjes rondom de doos strooien en de gaten gebruiken om groenvoer en kruiden in te steken.

 

Wees wijs met materialen!

NIET GEBRUIKEN: breekbaar, scherp, sterk geurend, geïmpregneerd, losse kleine onderdelen, nepsneeuw, alles wat eetbaar lijkt maar niet is, alles van/met chocola, de kerstboom zelf en dennennaalden, materiaal bijv. plastic, karton, stof als het door je dier wordt opgegeten.

 

Creatief idee: Scandinavische kerstster

Doe je mee?

In 12 dagen maken we stap voor stap deze mooie kerstster van stof (zonder dat je naaigaren nodig bent!!) en gaan we ook met de Kerstster Hersenwerken.

Download hier het stappenplan of volg de stappen in de Facebook groep Hersenwerken voor Konijnen.

 

Zorg voor een BOV!

Een BOV? Wat is dat nou weer? Een BOV is een Bewust Onbeschonken Verzorger. Iemand die de dieren in de gaten houdt of ze wel oké zijn met de drukte. Iemand die bezoek instrueert in het passend omgaan met de dieren. Iemand die de planning van verzorging in de gaten houdt. En dat doet deze persoon allemaal ‘onbeschonken’. Dus helder van geest en in staat om alert en adequaat te reageren.

Waarom is een BOV nodig? Het klinkt misschien streng en ongezellig, toch is het voor het welzijn en welbevinden van dieren heel prettig. Dieren verzorgen als je alcohol op hebt is niet handig. Je bent minder alert en je ruikt en doet anders, wat voor de meeste dieren ongemakkelijk is. Dat ongemak komt nog eens bovenop de onrust die er al is door de drukte.

Een BOV kiest er bewust voor om niet te drinken en om de zorg voor de dieren op zich te nemen. Hierdoor kunnen de andere aanwezigen met een gerust hart feestvieren,  het glas heffen én de zorg voor de dieren even uit handen geven.

 

Tips rond vuurwerk

  1. Probeer je konijnen in hun vertrouwde omgeving te houden. Zet buitenkonijnen eventueel meer beschut in een garage of schuur (niet in huis vanwege het temperatuurverschil), indien mogelijk met hun eigen nachthok en spulletjes. Door ze naar een garage of schuur te verplaatsen hebben ze minder last van de herrie en flitsen en zijn ze bovendien beschermd tegen vuurpijlen en dergelijke die mogelijk in de tuin kunnen belanden. Eventueel kan een echte wollen deken voor de openingen in de ren / hok ook bescherming bieden tegen vuurwerk.
  2. Laat je konijnen met rust zodat ze zelf kunnen beslissen in hun bewegingen. Check wel met regelmaat of ze oké zijn met alle knallen en niet te gestrest zijn.
  3. Zorg voor meerdere verstopplekken in de leefruimte
  4. Zijn je konijnen nog geïnteresseerd in voer, bied dan een struinfeestje aan met lekkere hapjes of zorg voor iets om te knagen
  5. Bij binnenkonijnen: doe de gordijnen dicht en zet de muziek aan om geluid en flitsen buiten te sluiten
  6. Blijf zelf zo ontspannen mogelijk in gedrag en energie
  7. Konijnen kunnen veel steun hebben aan elkaar en minder stress ervaren met een geschikt maatje, zo ook tijdens vuurwerk. Houd mede daarom konijnen liever niet alleen.

 

 

Hele fijne feestdagen!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 december 2022