Jij als medicijnBlog konijn HersenwerkSnuffels november 2022

Bij een ziek of geblesseerd dier is een bezoek aan de dierenarts een logische stap. Als je weet wat er aan de hand is kun je tenslotte effectief handelen en het ongemak verminderen. Het toedienen van medicatie, rust bieden of gedoseerde beweging dragen allemaal bij aan een voorspoedig herstel.

In onze maatschappij is het vanzelfsprekend om in oplossingen te denken. Voor elke ziekte een medicijn, voor elk ongemak een behandeling. Onze focus ligt daardoor al snel op de behandelaar, deze kan het probleem oplossen. Maar is dat zo? Technisch gezien misschien wel, maar we staan er vaak onvoldoende bij stil dat onze rol als eigenaar cruciaal is.

Zonder veiligheid van de eigenaar in zijn omgeving zal een dier, en zeker een ziek dier, zich onprettig voelen. Dat geeft onrust. Wat er ook aan de hand is, rust en rust kunnen nemen is de basis voor herstel. Al zou je de beste medicatie geven of de beroemdste therapeut ter wereld jouw dier laten behandelen, als er geen rust is zal stress altijd de genezing belemmeren.

Om echt goed te kunnen rusten moet een dier zich veilig voelen. Pas als hij zeker weet dat hij niet alert hoeft te zijn, kan hij zich overgeven aan het beroerd voelen en met de broodnodige slaap gaan werken aan zijn herstel.

De enige die zo’n veilige setting kan creëren ben jij als eigenaar. Niet alleen met een fijne plek, een warme deken en op tijd gegeven medicatie, maar eerst en vooral door jouw vertrouwde aanwezigheid. Jij weet wat je dier nodig heeft om echt tot rust te komen. Jouw zorg, liefde en aandacht maken dat je de omgeving van je dier optimaal inricht en de verzorgende handelingen op maat uitvoert.

Daarnaast is er nog een belangrijk aspect dat alleen jíj kunt bieden, en dat is afschermen en beschermen. In het algemeen heeft iedereen al snel een mening, maar zeker over dieren, en dan vooral andermans dieren, lijkt het helemaal vanzelfsprekend. Bij zieke dieren is dit fenomeen nog nadrukkelijker aanwezig. Men waant zich vaak beter onderlegd dan de behandelend arts of therapeut. De eigenaar kan volgens velen wel wat extra lessen gebruiken in het verzorgen en wordt als onbekwaam gezien bij het maken van keuzes.

Gedoe over dieren geeft veel onrust, dus hoe helderder de afspraken hoe minder gedoe. De eigenaar is daar dé aangewezen persoon voor. Die weet wat nodig is, die stemt af met de behandelaar en die kan zijn dier af- en beschermen van goedbedoelende, maar o zo vaak storende, stuurlui. Voor de eigenaar dus de schone taak om in te grijpen en strikte regels rondom de begeleiding van het zieke dier op te stellen.

Een ziek dier heeft goede verzorging nodig. De juiste behandeling, het beste medicijn, maar eerst en vooral ben jij nodig om hem de bedding te geven waarin hij de rust heeft om daadwerkelijk te herstellen.

 

 

Heel Holland Hersenwerkt

Oei, mijn konijn heeft een blessure! Wat voor Hersenwerk kunnen we aanbieden?

Stappenplan konijn HersenwerkSnuffels november 2022Dat is helemaal afhankelijk van de soort blessure. Kort door de bocht probeer je vaak bepaalde bewegingen/belasting en opwinding te voorkomen.

Het voorkomen van bepaalde bewegingen/belasting kun je sturen door de grootte en de aanbiedhoogte van het Hersenwerk aan te passen aan de blessure en je konijn.

Grootte:
Het Hersenwerk moet zo klein zijn dat het konijn overal bij kan komen door zijn hoofd te draaien, zonder dat hij zijn nek hoeft uit te strekken.

Hoogte:
De positie die je konijn zelf kiest is meestal prima, maar denk zelf ook even na hoe het lichaam in die positie belast wordt en of dat verstandig is. Bied het Hersenwerk dan zo aan dat hij zijn nek zo weinig mogelijk beweegt

Bij konijnen is vooral zaak om ze aan het eten te houden, bekende rituelen en vaste gewoontes kunnen het gaan eten stimuleren. Het aan te beiden Hersenwerk moet makkelijk toegankelijk zijn en weinig tot geen nadenkwerk vragen en het lekkers moet min of meer voor het grijpen liggen.

Hersenwerk is altijd maatwerk, maar zéker bij een blessure!

Hersenwerk tijdens een blessure:

 • het bekende favoriete Hersenwerkje
 • vanuit de hand aanbieden
 • op de meest vertrouwde plek voor het konijn.

 

 

De magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk konijn HersenwerkSnuffels november 2022

Mijn konijn Vosje wordt al wat ouder en begint helaas wat dingen te mankeren. Op het moment kampt ze met ontstoken ogen  die maar moeilijk genezen. De behandeling bestaat uit vier keer per dag haar ogen druppelen, wat ze me niet in dank afneemt. Het gevolg is dat ze vaak voor mij vlucht zodra ik haar richting op loop. Ik merk dat het helpt wanneer ik Hersenwerk aanbied. Tijdens het hersenwerken accepteert ze mijn nabijheid en maak ik duidelijk dat ik haar niet alleen voor vervelende dingen benader. Op deze manier hoop ik de stress voor haar te beperken en een positieve associatie met mij te behouden. Voor Vosje is geen aangepast Hersenwerk nodig, maar bij sommige ziekten of blessures kan dit wel het geval zijn. Houd in de gaten dat jouw konijn(en) in staat zijn het Hersenwerk uit te voeren zonder zich verder te bezeren en zonder dat het frustratie bij hen opwekt omdat het niet lukt.

Monica Verhoeven – Enjoy Rabbits

 

 

7 tips voor Hersenwerk bij blessures

7 tips bij blessures konijn HersenwerkSnuffels november 2022

 1. Indien mogelijk: start op tijd met Hersenwerk, bijv. als je weet dat er een operatie gepland staat. Zo kan je  konijn al wennen aan jullie rituelen rondom Hersenwerk en weet jij welke Hersenwerkjes (Hapsnaps) bij hem passen.
 2. Gebruik vaste rituelen. Door de voorspelbaarheid kan opwinding (en dus ongewenste belasting) verminderen. Door sneller bij te vullen houd je de aandacht van je konijn bij het Hersenwerk.
 3. Bied Hersenwerk aan op een plaats waar je geen (medische) handelingen doet zoals medicatie ingeven. Dit zorgt voor minder spanning en je konijn koppelt deze Hersenwerkplek aan ‘iets leuks doen’. Zorg dat deze  Hersenwerkplek comfortabel en rustig is voor je konijn, en bij voorkeur op de grond zodat er geen gekke sprongen gemaakt kunnen worden van hoogte.
 4. Je konijn heeft altijd zélf de keuze om wel of niet te Hersenwerken. Soms voelt je konijn zich echt niet lekker (bijv. omdat hij moe of misselijk is, pijn heeft of last heeft van zijn evenwicht) en wil hij niet Hersenwerken. Medicatie kan ook veel invloed hebben op hoe je konijn zich voelt. Respecteer wat je konijn wil. Hersenwerk mág, maar moet niet!
  (Let er wel op dat je konijn blijft eten en ga hem anders dwangvoeren. Niet eten is al na enkele uren gevaarlijk voor een konijn!)
 5. Gebruik Hersenwerkmateriaal dat je konijn al kent. Als je materiaal gebruikt dat je op meerdere manieren kunt inzetten kun je variëren binnen de Hersenwerksessie en inspelen op de signalen van je konijn zonder de sessie te verstoren. Let op: gebruik geen rollend materiaal om onverwachte en ongewenste bewegingen te voorkomen.
 6. Overleg met je dierenarts of fysiotherapeut welke bewegingen je konijn wel en vooral niet mag maken en pas je Hersenwerk hierop aan.
  Er is een verschil tussen rustig aan doen en niet mogen bewegen. Bij rustig aandoen is een Struinfeestje vaak fijn, maar bij niet mogen bewegen is dit juist geen goed Hersenwerk.
 7. Als je het Hersenwerk uit de hand aanbiedt kun je makkelijk meebewegen met je konijn, daardoor voorkom je rekken en strekken. Dit kan ook goed als je konijn zijn kooi niet uitmag.

 

Hersenwerk tijdens een blessure

Hersenwerk wordt al vaak geadviseerd al bezigheidstherapie als een dier een blessure heeft opgelopen. Daar zijn we natuurlijk blij mee, want elk dier verdient Hersenwerk en bewegen even lastig is, kan Hersenwerk een goed e ondersteuning bieden maar…

Voor een konijn is blijven eten prioriteit! Zorg dat je het aanbied op een zo toegankelijke manier zodat het konijn zo weinig mogelijk moeite hoeft te doen. Is het konijn bekend met Hersenwerk en de rituelen? Dan kan het zijn dat de rituelen en de voorspelbaarheid daarvan het eten vergemakkelijken. Is het juist zaak om het konijn in beweging te krijgen … ook dan kan Hersenwerk goed ondersteunen.

Als eten moeite kost dan het eten zo vertrouwd en eenvoudig mogelijk aanbieden. Gaat eten weer prima en zonder moeite dan kan Hersenwerk absoluut een mooie ondersteuning zijn van het revalidatieproces. Hersenwerk verminderd de stress, gaat uit ontspanning en de rust om te kunnen nadenken, het gaat over samenwerken en van daaruit de mogelijkheden om de bewegingen tijdens het Hersenwerken te sturen.

Bij voorkeur is het konijn al bekend met Hersenwerk, kent de rituelen en de begeleider weet welke materialen het best passen bij zijn dier en welk soort Hersenwerk zorgt voor de meeste bevrediging.

Is je konijn nog niet bekend met Hersenwerk dan is het belangrijk om te bekijken of Hersenwerk een werkbare en realistische optie is.

 

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 november 2022