De dynamiek van de herfstblog HersenwerkSnuffels oktober 2022 konijn

Nog voor de herfst officieel begonnen was, werden we al getrakteerd op stevige regenval en pittige onweersbuien. Dit seizoen staat in het teken van wisselende weersomstandigheden waarbij het woord ‘onstuimig’ geregeld van toepassing is.

De bladeren waaien om je oren en samen met de regen en wisseling in temperatuur wordt ons aanpassingsvermogen uitgedaagd. Niet alleen bij ons, maar zeker ook bij onze dieren. Want aanpassen is het zeker. Van een lome hete zomer waarin niks spectaculairs gebeurt, is het nu een en al afwisseling! Net als bij mensen zijn er dieren die genieten van de wind en regen en de dieren die het helemaal niks vinden. Feit is dat, ongeacht of je het nu wel of niet leuk vindt, de herfst onze zintuigen op scherp zet.

De wind maakt geluid en we voelen het op ons lijf. De bladeren zien we dwarrelen of waaien, ze kunnen ook onverwachts voor onze ogen verschijnen. De regen maakt ons nat, horen we, voelen we en regen heeft ook nog een specifieke geur. Een combinatie van deze vier is een kermis voor onze zintuigen en als er nog onweer bij komt is het helemaal ‘feest’.

Hoe wij en onze dieren het ook beleven, het zet onze prikkelverwerking op het hoogste niveau. Of iets leuk of niet leuk is maakt voor ons lijf niets uit. Alle processen die in gang worden gezet, zoals reacties van onze spieren en vrijkomende hormonen, zijn in ons lichaam gelijk, ongeacht of de prikkels als prettig of onprettig worden ervaren. Dit is een interessant gegeven als we naar onze dieren kijken en ervaren dat zij onrustiger zijn bij onstuimig weer.

Bedenk dat onze dieren nog veel gevoeliger zijn in hun zintuigen en niet op een mensenmanier kunnen redeneren en relativeren. De kans dat hun stress-emmertje sneller vol zit is dan ook groot. Voor jou als eigenaar is het belangrijk om je dit te realiseren bij het begeleiden en verzorgen van je dier. Ze kunnen drukker zijn, vrolijk als ze het weer waarderen, maar onrustig als ze er last van hebben. Doordat hun koppie al behoorlijk vol zit, door die gestimuleerde zintuigen, kan hun lontje korter zijn in interactie met mensen en dieren. Ook kunnen dieren schrikachtiger worden omdat ze niet meer in staat zijn naar het grote geheel te kijken.

Met dit in je achterhoofd is het aanbieden van Hersenwerk echt een aanrader. Door Hersenwerk kan je dier letterlijk zijn zinnen even verzetten. De zintuigen worden op een andere manier gestimuleerd, in een omgeving die jij veilig hebt gemaakt en veilig houdt. Het zal soms even ‘afschakelen’ zijn als je dier echt negatieve onrust ervaart van de weersomstandigheden, maar met geduld in de begeleiding zal dit uiteindelijk goed komen.

Als je dier na het Hersenwerken de ruimte krijgt om te rusten en wellicht een heerlijk herstellende diepe slaap kan bereiken, zal hij sneller alle prikkels kunnen verwerken. Met een fijne begeleiding van jou, afgestemd op wat jouw dier nodig heeft, kunnen jullie samen de dynamiek van de herfst zeker weten aan!

 

 

Heel Holland Hersenwerkt in de herfst

Heel Holland Hersenwerkt herfst oktober 2022Benodigdheden:

 • Natuurlijke materialen als wilgentakken, stukje boomstam (een hol stukje is nog mooier) bijv. van een wilg of andere veilige boom
 • voertjes, paardenbloemblad en/of worteltjes

Stappenplan

Stap 1: Laat je konijnen rustig kennismaken met de takken en/of boomstam. Gebruik nog geen voertjes.

Stap 2: Strooi voertjes, stukjes wortel en paardenbloemblad om de materialen heen en laat je konijnen zoeken. Als ze ontspannen zoeken en vertrouwd zijn met het materiaal kan je doorgaan met stap 3.

Stap 3: Leg voertjes, paardenbloemblad en worteltjes rond en óp het materiaal. Ga pas verder met stap 4 als je konijnen helemaal vertrouwd zijn met het materiaal.

Stap 4: Verstop de voertjes, paardenbloemblad en worteltjes ook onder en tussen het materiaal. Zorg er wel voor dat je konijnen erbij kunnen en help even als ze het lastig vinden.

 

De magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk konijn oktober 2022

Twee konijnen, een paar dagen daarvoor afgeleverd bij de opvang, keken me nieuwsgierig aan. Ze waren overduidelijk op hun hoede, maar ook al enigszins gewend. In hun vorige thuis waren ze open en vrolijk. De grote verandering van omgeving en het kwijtraken van hun veilige plek had hen flink geraakt. Ik was benieuwd of ze met Hersenwerk konden ontspannen.

Voorzichtig legde ik materiaal in het hok en wachtte af. Na een halve minuut kwam de ene al kijken en snuffelen, zijn maatje bleef nog wat achter. Toen bleek dat er niks ‘engs’ was, kwam ook nummer twee snuffelen. Ik legde heel rustig lekkers op het materiaal. Ze begonnen met snelle bewegingen te eten. Toen ik het lekkers wat verder in het materiaal legde, gingen ze er eens goed voor zitten. Samen doorzochten ze het materiaal en snuffelden tussendoor aan mijn handen. Zo mooi, hoe snel er contact kan zijn via Hersenwerk. Dat is voor mij de magie van Hersenwerk!

Marleen van Baal – eigenaar Hersenwerk voor Dieren

 

 

Uitgelicht giftige voorwerpen oktober 2022Uitgelicht: giftige voorwerpen

Naast een pracht aan kleuren en temperaturen die meer geschikt zijn voor activiteiten, brengt de herfst ook wat uitdagingen met zich mee …

Sommige herfstopbrengsten zijn giftig voor onze dieren:

 • eikels i.v.m. tanine (looizuur)
 • beukennootjes i.v.m. fagine (blauwzuur), oxaalzuur en alkaloïden
 • wilde kastanje i.v.m. aesculine (niet de tamme kastanje, maar die wordt in grotere hoeveelheid ook afgeraden)
 • (zwarte) walnoot i.v.m. blauwzuur en juglans
 • blad van veder- en gewone esdoorn i.v.m. hypoglycine A
 • druiven i.v.m. taurine

Voorwerpen als eikels, kastanjes en walnoten zijn te gebruiken als Hersenwerkmateriaal als je zeker weet dat je dier dit niet opeet. Ben je hier niet zeker van, kies dan voor een ander materiaal!

 

 

Creatief idee: Herfstbladsnuffel

Wat heb je nodig?creatief idee HersenwerkSnuffels oktober 2022 onderdelen

 • A4 papier
 • Printer
 • Plakband
 • Schaar
 • Krijt of afwasbare stift
 • Stevige dikke stof die niet rafelt (fleece, vilt), of een minder dikke stof waarvan je 2 lagen op elkaar naait
 • Patroon van het kastanjeblad (download hier mal 1 en mal 2)

Print de ‘verschillende delen’ van het kastanjeblad uit op A4, plak de bladen aan elkaar zodat je een mooi kastanjeblad krijgt. Knip het kastanjeblad uit. Leg het uitgeknipte kastanjeblad op de (dubbele laag) stof, teken met een krijtje/stift de omtrek van het blad op de stof en knip dit uit. Heb je van een wat minder dikke stof 2 lagen geknipt, naai deze dan op elkaar vast.

Heb je geen stof? Je kunt de bladeren ook overtrekken op ander materiaal en dan uitknippen, let op dat de randen niet scherp zijn. Ander materiaal = andere ervaring 🙂 Denk bijvoorbeeld aan: wol/verhuisdeken, linoleum, bigshopper, polyester schuimvulling, karton, allesdoekje, fleece.

Creatief idee stappenplan oktober 2022Stappenplan

Laat je dier eerst kennismaken met het materiaal. Materiaal dat bij jouw dier uitnodigt tot opeten of waar het dier van weg deinst … niet gebruiken!!!

Stap 1: Leg 2 of 3 bladeren vlak neer en strooi er lekkers om heen. Zoekt het dier ontspannen en gefocust en vindt het al het voer ga dan naar stap 2

Stap 2:  Strooi het lekkers nu ook op de bladeren. Zoekt het dier ontspannen en gefocust en vindt het al het voer dan kun je naar dan stap 3

Stap 3: Voeg stapsgewijs meer bladeren toe. Blijft je dier ontspannen en gefocust en vindt het de voertjes, dan kun je stap 4 proberen

Stap 4: Leg de bladeren stapsgewijs steeds wat meer door en over elkaar heen en strooi er lekkers tussen en overheen.

Veel Hersenwerkplezier met je herfstbladeren!

 

 

Hé Hersenwerk-fan!

Ben jij een echte Hersenwerk-fan? Dan kun jij ons vast ook vertellen waarom jíj Hersenwerk zo leuk, belangrijk en/of bijzonder vindt! Elke maand plaatsen we een stukje over ‘de Magie van Hersenwerk’. Wil jij daaraan meedoen? Beschrijf ‘jouw magie’ in 150 woorden en doe een leuke foto van jouw konijnen erbij of, nog leuker, een foto van jullie samen! Mail je tekst en foto naar office@hersenwerkvoordieren.nl We laten je weten in welke maand jouw bericht verschijnt!

 

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 oktober 2022