In het gareelHersenwerkSnuffels blog konijn september 2022

Na een hele warme zomer met ongetwijfeld heel veel lekker luieren, stappen we met z’n allen weer het ‘gewone leven’ in. Dit is niet alleen schakelen voor ons maar ook voor onze dieren. We moeten samen weer in het gareel.

De kans dat het omschakelen niet helemaal soepel gaat is best groot. Van relaxt en ontspannen naar verplichtingen en aanstaan. Het vergt een andere mindset en een heel andere focus. In deze omschakeling zijn we vooral met onszelf bezig, wat heel logisch is, maar waar onze dieren behoorlijk last van kunnen hebben.

Onze dieren zijn van ons afhankelijk voor hun dagelijkse verzorging en hun welbevinden. Als wij niet echt aangesloten zijn op het hier en nu, ervaren onze dieren ongemak. Onze verstrooide gedachten, onze plotselinge druk van tijd en ‘moeten’, en de hieraan vaak gekoppelde geprikkelde reacties, bezorgen onrust. Je er bewust van zijn helpt al een heleboel, maar nog fijner is als je ook daadwerkelijk actie onderneemt om het ongemak te verminderen en, nog beter, te voorkomen.

Mijn gouden Hersenwerk tips, die ik hieronder zal toelichten, geven je de handvatten die je nodig hebt om deze omschakeling van zomerse vrijheid naar het vaste ritme soepel te laten verlopen.

Mijn eerste tip is om een weekplanning te maken waarin je heel duidelijk de verzorgtijden van je dier meeneemt. Niet alleen de noodzakelijke zorg, maar ook quality time. Je zet hiermee jouw dier op de plek in je leven die hij verdient. Geen sluitpost, maar een volwaardige huisgenoot die oprechte aandacht krijgt.

Als tweede daag ik je uit je te laten inspireren door alle stappenplannen en tips die we vanuit Hersenwerk voor dieren gratis met je delen. We hebben naast de maandelijkse HersenwerkSnuffels ook onze social media kanalen waarop we meerdere keren per week ideeën aanbieden. Je hebt hiermee altijd genoeg inspiratie om lekker aan de slag te gaan met Hersenwerk.

De derde gouden tip: zorg dat Hersenwerkmateriaal en lekkers binnen handbereik zijn. Maak een aparte kast of bak met daarin ‘the most favorites’ van jouw maatje. Doe er een bakje met lekkers alvast bij. Doordat alles al bij elkaar ligt, kun je per direct aan de slag en heb je geen enkel excuus om een Hersenwerk sessie over te slaan.

Vind je het lastig om toch aan de slag te gaan? Loop dan eens naar de kast of  bak, rammel met de doos met voertjes en kijk naar jouw dier. Grote kans dat hij verwachtingsvol naar je toe komt met een onweerstaanbare snoet die jou per direct doet smelten. Zie je dier echt en je twijfelt geen moment meer: dit is jullie quality time!

Extra fijn is dat je met deze tips niet alleen een heerlijk Hersenwerk voor je dier creëert, maar ook voor jezelf! Hersenwerk doe je samen. Hersenwerk is fun. Hersenwerk ontspant. Hersenwerk geeft jou en je dier een fijne time-out en laat dát nu enorm helpend zijn bij het wennen aan het terugkeren in het gareel van het leven na de vakantie periode. Voor je dier én voor jou!

 

 

Heel Holland Hersenwerkt: quality time

De vakantieperiode is voorbij en het ‘normale’ alledaagse leven begint weer! Bakjes voor de lunch komen weer tevoorschijn. Wist je dat deze ook een leuk hersenwerkje voor konijnen kunnen zijn?

Benodigdheden:

  • Aantal lunchbakjes, met en zonder deksel
  • Voertjes
  • Hooi

Heel Holland Hersenwerkt september 2022 konijnStap 1:
Leg de bakjes en deksel(s) neer en laat je konijnen kennismaken zonder voer.

Stap 2:
Leg nu voertjes rondom de bakjes en deksels en laat je konijnen deze zoeken.

Stap 3:
Leg voertjes in de bakjes en op de deksels en laat je konijnen de voertjes zoeken.

Stap 4:
Maak het iets moeilijker door wat hooi in de bakjes te doen en hier de voertjes in te verstoppen. Leg de voertjes eerst bovenop het hooi en maak het dan steeds iets moeilijker door ze steeds dieper in het hooi te leggen.

Stap 5:
Leg het deksel dwars op een bakje en laat je konijn zoeken, Als dit goed gaat kun je het deksel steeds wat meer draaien en er verder op leggen. Laat wel altijd wat ruimte tussen het lunchbakje en deksel zodat je konijnen het deksel eraf kunnen duwen.

Stap 6:
Zet een lunchbakje op de kop neer, eerst met een flinke pluk hooi ertussen zodat je konijnen het bakje makkelijk kunnen omduwen. Door het plukje hooi steeds kleiner te maken moeten ze meer moeite doen om het bakje weg te duwen / te kantelen om bij de voertjes te kunnen. Let er wel op dat er geen frustratie ontstaat, ga dan een stapje terug door de pluk hooi weer dikker te maken.

 

 

Back to normal: 4 tips voor jou en je konijnen

  1. Je konijnen hebben de afgelopen weken waarschijnlijk meer aandacht gehad doordat jullie meer thuis waren. Nu werk, school en hobby’s weer beginnen zullen jullie meer weg zijn. Dat kan even wennen zijn voor je konijnen. Door Hersenwerk te doen voor je weggaat zijn je konijnen heerlijk ontspannen en zullen ze waarschijnlijk lekker gaan slapen.
  2. In de vakantie hebben jullie waarschijnlijk een ander ritme gehad, langer uitslapen, later naar bed. Probeer in de week voor alles weer back to normal gaat alvast weer richting de normale tijden te gaan, zo is de overgang voor je konijnen niet zo groot.
  3. Nu werk, school en hobby’s weer beginnen is er minder tijd voor je konijnen. Plan bewust quality time met je konijnen tussen alle dagelijkse beslommeringen. En hoe kun je dat beter doen dan met Hersenwerk!
  4. De dagen worden alweer korter en het wordt vroeger donker. Je binnenkonijnen hebben misschien wel een tijdje lekker buiten mogen lopen. Haal voor hen buiten eens naar binnen: gebruik veilige buitenmaterialen als gras en wilg om een Hersenwerk mee te maken. En ook buitenkonijnen doen graag Hersenwerk met deze materialen!

 

 

De magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk september 2022 konijn

Konijnen zijn van nature dieren die uren per dag naar voedsel zoeken. Dit foerageren wordt bij onze ‘huisdierkonijnen’ vaak overbodig gemaakt. Door Hersenwerk aan te bieden wordt dit natuurlijke gedrag nagebootst, waardoor de konijnen mentaal worden uitgedaagd en meer lichamelijke beweging krijgen. Dit kan helpen om gezondheids- en gedragsproblemen te voorkomen of te helpen verbeteren, wat fijn is voor baas en konijn. En niet onbelangrijk: Hersenwerk is ook gewoon erg leuk om te doen! Het is een manier om met je konijn(en) bezig te zijn en een band met hen op te bouwen. Het zal je verbazen hoe slim en vindingrijk konijnen kunnen zijn als ze de kans krijgen!

Monica Verhoeven – Enjoy Rabbits

 

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

 

HersenwerkSnuffels 10 september 2022