Onvergetelijke vakantieBlog konijn HersenwerkSnuffels augustus 2022

Heerlijk even niets doen. Of juist heerlijk even heel veel doen. Of heerlijk van alles wat maar dan wel zo dat je niets ‘moet’. Genieten zonder haast of druk van dat wat je het liefste doet, dat is het ultieme vakantiegevoel.

Terecht dat we daar over het algemeen heel blij van worden. Een andere omgeving en nieuwe indrukken stimuleren onze geest. Of je nu daadwerkelijk weg gaat, thuis blijft of vanuit huis uitstapjes maakt, het feit dat je loslaat wat altijd zo gewoon is, zorgt voor ontspanning in je hele systeem.

Precies dat ontspannen gevoel creëren we trouwens ook met Hersenwerk. Ook daar willen we dat onze dieren hun eigen gang gaan, zelf ontdekken en hun eigen tempo bepalen. Dus als je even bewust stil staat bij jouw ultieme vakantiegevoel, dan weet je gelijk waar we naar toewerken voor onze dieren met behulp van Hersenwerk!

Extra leuk van ontspannen zijn is dat je geest ruimte krijgt voor nieuwe ideeën. Je kijkt anders naar je omgeving als deze onbekend is. Je beleeft je activiteiten bewuster als je geen tijdsdruk hebt. Dat zorgt ervoor dat je hoofd ook vrijer is en je vanzelf creatiever wordt. Het kan dus maar zo zijn dat je bovenop de berg, dobberend op je luchtbed of slenterend door een pittoresk dorpje opeens een Hersenwerk idee krijgt.

Nu hoef je niet direct daarmee aan de slag, maar wat je wel kunt doen is het materiaal dat je inspireert op de foto zetten en snel wat aantekeningen intypen of inspreken, zodat je het later in de praktijk kan brengen. Er zijn op deze manier al mooie Hersenwerkideeën ontstaan met stenen, schelpen, hout, materiaal van lokale markten en allerlei verpakkingsmateriaal dat we in ons land niet kennen.

Is jouw dier mee op vakantie? Dan kun je een geschikt moment kiezen en op een rustige plek het nieuw bedachte Hersenwerk aanbieden. Werk zoveel mogelijk op dezelfde wijze als thuis, gebruik dezelfde rituelen zodat je dier daar houvast aan heeft. Tenslotte is alles in een vreemde omgeving anders en dat heeft invloed op de concentratie en focus van je dier. Hoe meer je vasthoudt aan bekende handelingen, hoe makkelijker er ontspanning ontstaat.

Is jouw dier niet mee? Dan kun je met het nieuwe materiaal alvast de stappenplannen uitwerken. Bedenk hoe je het materiaal gaat introduceren en hoe je de sessie gaat opbouwen. Nu je de tijd ervoor hebt, kun je heel gedetailleerd een stappenplan op maat voor jouw maatje maken. Misschien kun je foto’s van de stappen maken zodat je thuis nog precies weet hoe je het bedacht had.

Het Hersenwerken met materialen of ideeën die je op vakantie hebt opgedaan, geeft ook weer een nieuwe impuls aan het samen Hersenwerken. Jullie ontdekken samen de (on)mogelijkheden van de materialen en dat zorgt weer voor de fijne verbinding die gepaard gaat met het samen Hersenwerken.

En als je dan ook nog foto’s maakt van de sessie met jouw dier en de vakantiematerialen dan wordt je vakantie met recht een onvergetelijke vakantie!

 

Heel Holland Hersenwerkt… met een strandset

Stappenplan konijn HersenwerkSnuffels augustus 2022Naast de kinderen, kunnen ook de konijnen plezier beleven aan het strandspeelgoed dat tevoorschijn komt tijdens de vakantieperiode.

Benodigdheden:

 • Schepjes
 • Vormpjes
 • Emmertjes
 • Sla
 • Konijnenkorrels

Stappenplan

 1. Plaats de materialen 1 voor 1 bij de konijnen in het hok zonder eten erin of erop.
 2. Strooi eerst wat voer rondom het materiaal
 3. Maak bijvoorbeeld een ‘rommelbakje’ met voer ertussen, stop wat groen in gleufjes en kieren, stop voer in emmertjes en leg deze neer of, wat moeilijker, zet een emmertje met hengsel ondersteboven.

Veel vakantiepret toegewenst!

 

De magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk konijn HersenwerkSnuffels augustus 2022

Het konijn is een prooidier en van nature voorzichtig en altijd klaar om te vluchten. Dit zie je ook terug bij de konijnen die als huisdier gehouden worden. Ze zijn alert en zoeken beschutting als ze de situatie niet vertrouwen. Tegelijkertijd zijn het heerlijk nieuwsgierige dieren, dus als ze hun omgeving veilig vinden, gaan ze graag op onderzoek uit. Juist daarom is Hersenwerk zo ontzettend mooi om in te zetten. Vanuit hun veilige plek kunnen konijnen al snuffelen aan en in materialen. Als ze merken dat jij erbij bent om hen vanuit rust te begeleiden, zullen ze zich steeds zekerder voelen en steeds nieuwsgierig worden. Naar de materialen en naar jou. Telkens zie ik weer hoe konijnen letterlijk uit hun schulp komen als ze zich realiseren dat ze alle ruimte en vrijheid hebben om bij mij in de buurt te Hersenwerken. Dat proces is voor mij de magie van Hersenwerk!

Marleen van Baal – Eigenaar Hersenwerk voor dieren

 

Ik kom terug van vakantie en neem NIET mee…

Over de grens is alles anders en de kans bestaat dat je mooie objecten tegenkomt die je heel graag wil hebben. Bedenk dat je niet alles zomaar mag meenemen, ook al wordt het in jouw vakantieland verkocht.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • materialen gemaakt van huid van een inheems dier
 • beeldjes van ivoor
 • haarklemmen van schildpaddenschild
 • armbanden van olifantenhaar

Los van het feit of je dit moet willen kopen, er gaat tenslotte stevig dierenleed aan vooraf, is het dus ook niet toegestaan om ze mee te nemen over de grens. Ook zaken die ogenschijnlijk ‘van niemand zijn’ kunnen beschermd zijn. Denk aan stenen, schelpen en koraal.

Wees dus bewust van wat je koopt, maar ook van wat je vindt. Bij twijfel niet kopen en lekker laten liggen. Een goed gelukte foto van het object is ook een prima aandenken!

Creatief idee HersenwerkSnuffels augustus 2022Creatief Idee – Het leukste Hersenwerk maak je zelf!

Was jij ook 1 van die onfortuinlijke kampeerders met een lek luchtbed maar wel zo kien dat je hem mee hebt genomen naar huis? Slim van je kunt met dat luchtbed nog een leuk Hersenwerk maken!!

Wat heb je nodig?

 • Lek luchtbed (of een badlaken)
 • Stukje touw

Hoe maak je het Luchtbed Hersenwerkwiel

 • Vouw het luchtbed, over de lengte, steeds 15 – 20 cm tot het hele luchtbed is opgevouwen als een harmonica
 • Bind een touwtje om het midden
 • Vouw de uiteinden uit zodat je een ‘wiel’ krijgt

Klaar?

Dan kun je je nieuwe Hersenwerk gaan aanbieden aan je konijn, kat, hond of paard 😊

 1. Laat het dier eerst kennismaken met het materiaal zonder lekkers, is het dier comfortabel en relaxt met het materiaal dan stap 2
 2. Leg het lekkers aan de kant van het dier, in de buitenrand van het wiel (daar waar de meeste ruimte is), heeft het dier comfortabel en ontspannen al het lekkers kunnen vinden dan kun je door naar stap 3
 3. Leg het lekkers meer verspreid langs de (bredere) buitenkant van het wiel. Heeft het dier comfortabel en ontspannen al het lekkers kunnen vinden dan kun je door naar stap 4
 4. Leg het lekkers stapsgewijs ook meer naar het midden van het wiel.

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

 

HersenwerkSnuffels 10 augustus 2022