Relaxte vakantierelaxte vakantie voor je konijnen

Of je nu weggaat, in eigen land of daarbuiten, of thuis blijft, je ontkomt niet aan onrust rondom de vakantie. Want weggaan vraagt het nodige geregel, maar thuisblijven creëert een heel scala aan routine-doorbrekende gedragingen. Voor ons al best intensief, maar voor onze dieren nog veel meer. Hoe hou je het nu een beetje relaxt voor onze harige maatjes?

Gewoon doen

“Doe maar gewoon” wordt vaak gezegd, maar hé… wat is ‘gewoon’ als je in plaats van elke dag om 7 uur opstaan opeens heerlijk uitslaapt tot 10 uur? Wat is ‘gewoon’ aan een huis vol koffers en paniek over het plots onvindbare paspoort? Of wat denk je van auto-inpak-stress? Je hoeft alleen maar naar je dier te kijken en je weet direct dat jij dan niet ‘gewoon’ doet!

Op de vakantiebestemming is alles anders, dus daar is ‘gewoon doen’ een mega-uitdaging. Je hebt zelf al genoeg uit te zoeken om je draai te vinden en een beetje te settelen. Maar ook voor de dieren die thuis liefdevol verzorgd worden door een oppas ziet hun wereld er opeens heel anders uit. De andere mens neemt naast andere gewoonten ook een andere stem, geur en gedragingen mee. Niks ‘gewoons’ van te maken.

Behoud routine en rituelen

Als er iets is waar onze dieren goed op gedijen is het wel op rust, voorspelbaarheid en regelmaat. Ook al is veel anders, je kunt wel heel bewust bepaalde zaken zoveel mogelijk hetzelfde laten zijn. Neem even de tijd om te bedenken waar jij jouw dier mee kan ondersteunen. Wat zijn echt hele vaste gewoontes in jullie leven samen? Wat doe je eigenlijk altijd vanzelfsprekend of weloverwogen? Door dit helder te hebben, kun je kijken wat haalbaar is om te behouden gedurende de vakantie.

Blijf je thuis? Blijf dan zoveel mogelijk het vaste verzorgingsritme volgen. Ga ook af en toe van huis, zodat je dieren gewend blijven aan even alleen zijn.

Neem je jouw dier mee op vakantie? Zorg dan voor voldoende tijd om te ontspannen: vooraf, tijdens de reis, bij aankomst en de eerste dagen. Probeer de thuissituatie zoveel mogelijk na te bootsen en gebruik vertrouwd ruikende verzorgingsmaterialen. Laat je dier settelen, net als jij.

Komt er een oppas of verzorger in of aan huis? Vraag deze dan vooraf al een paar keer langs te komen. Dan kan je dier aan de persoon wennen en jij kan vertellen over jouw wensen rondom de verzorging. Laat de oppas zoveel mogelijk de routine en rituelen aanhouden.

Hersenwerk als ondersteuning

Hersenwerk kan enorm helpen bij het wennen aan nieuwe situaties. Gebruik materiaal dat je dier kent én heel erg leuk vindt. Bied het aan of laat het aanbieden op een moment dat er rust ontstaat. Het zoeken naar lekkers zal de flink geprikkelde zintuigen op een andere manier stimuleren. De inspanning die ontstaat wordt gevolgd door ontspanning. Alle opgebouwde spanning kan worden losgelaten en de relaxte vakantie kan beginnen. Voor jou én voor jouw dier(en)!

 

Heel Holland Hersenwerkt… ook op vakantie!

vakantie Hersenwerk stappenplan voor je konijnenBenodigdheden:

 • Een appel in partjes
 • Broccoli stronkje in reepjes
 • Bolletje touw
 • Schaar
 • Terracotta bloempotjes in verschillende maten
 • WC-rolletjes
 • Kruidenhooi
 • Verse wilgentenen

Voorbereidingen:

 • Slinger maken van touw met om de paar centimeter een reepje broccoli geknoopt
 • Slinger maken van touw met op de paar centimeter een partje appel
 • WC-rolletje met touwtje erdoor, vullen met kruidenhooi
 • Grootste terracotta potje vullen met hooi, zorg dat het langs de randen goed uitsteekt. Kleiner potje erin en ook vullen met hooi. Afhankelijk van de ervaring van je konijnen, zou je eventueel nog een 3e potje kunnen toevoegen.
 • De wilgentenen heb ik ontdaan van blad en de langste in elkaar geknoopt tot een rond figuur

Verrijking in de leefruimte van je konijnen

Belangrijk wanneer je konijnen nog weinig of geen ervaring hebben of wanneer je voorzichtig moet zijn met hoeveelheden eten… Dit kan je heel goed 1 voor 1 introduceren zodat ze elke dag een andere ervaring op kunnen doen.

 • Slingers van broccoli en appel aan de verschillende zijden tegen het gaas bevestigd, strak zodat het niet alle kanten opvliegt. Zo ophangen dat ze makkelijk kunnen beginnen, met 4 pootjes op de grond. Door hem schuin te hangen van hoog naar laag, kunnen ze zelf variëren in moeilijkheid.
 • De wilgentenen vorm heb ik met een andere wilgenteen ook aan het gaas bevestigd zodat het niet te veel beweegt. Ook kan je een verse wilgenteen vrij makkelijk vlechten door het gaas. Tip: bevestig deze schuin zodat ze ook weer kunnen variëren in moeilijkheidsgraad.
 • Terracottapotjes op de zijkant leggen zodat ze met 4 pootjes op de grond er makkelijk bij kunnen. Wanneer je het in een hoek van het hok legt, rolt het niet door het hele hok waardoor er misschien frustratie ontstaat.
 • De wc-rolletjes met hooi: een opgehangen, ook weer tegen een (gazen) wand zodat het niet lukraak door de lucht vliegt, de ander op een verhoging in het hok gelegd om de konijnen uit te dagen op onderzoek uit te gaan. Deze verhoging staat al lang in het hok en is bekend bij de konijnen.
 • De overgebleven partjes appel en reepjes broccoli kan je op verschillende plekken en hoogten in het hok leggen. Op de houten rand van het gaas, op een verhoging, op een richel in het overdekte hok, wat er voor handen is.

 

De Magie van Hersenwerk Magie konijn

Verbinding tussen mens en dier. Dat is voor mij het grootste cadeau als ik met dieren Hersenwerk. Met mijn eigen of bekende dieren, maar extra speciaal zijn de dieren waarmee ik nog geen enkele band heb. Dat kunnen dieren zijn als ik voor een gedragsconsult aan huis kom, maar ook dieren in de opvang. Op de foto zie je een konijn in de opvang bij Stichting Flappus. Hij zat daar alleen, was afgestaan en wachtte op een juiste match. Zowel met een konijnenmaatje als met een mensenmaatje. Ik bood wat lekkers aan en introduceerde wat materialen. Na eerst afwachtend te snuffelen, werd hij steeds vrijer. Tussen het snuffelen in de materialen door, werd ik ook bekeken en besnuffeld. Na een paar minuten zag je hem in zijn hele lijf ontspannen en heerlijk vrij aan mij vragen om nog een rondje. Dat is de magie van Hersenwerk!

 

Tips – Hersenwerk op vakantie

Konijnen blijven thuis en en iemand komt 1-2 keer per dag langs

 • Zorg voor genoeg spullen in huis, zodat de oppas niet zonder voer komt te zitten.
 • Probeer zoveel mogelijk het normale ritme van de konijnen te behouden.

Pension

 • Geef de konijnen hun eigen spullen mee, zowel qua voer als wat speelgoed.
 • Denk ook aan het hooi, konijnen kunnen hier erg kieskeurig in zijn. Zo is de nieuwe omgeving minder stressvol.

Mee op vakantie

 • Neem wat eigen spullen en speelgoed van de konijnen mee, zodat niet alles hen onbekend is.
 • Check goed op of de konijnen wel mee mogen naar de vakantiebestemming.

Iemand in huis

 • ‘Snuffel’ vooraf aan de oppas, oftewel laat de oppas langskomen om kennis te maken met jou en je konijn(en). Hoe reageert je konijn op de oppas? ‘Klikt het’?
 • Probeer zoveel mogelijk het normale ritme van de konijnen te behouden.
 • Zorg voor genoeg voorraad qua voer.
 • Misschien vind je oppas het leuk om met je konijnen Hersenwerk te doen. Laat zien hoe jij Hersenwerk aanbiedt zodat de oppas dit ook met je konijnen kan doen tijdens jouw afwezigheid

Algemeen: probeer het ritme van de dieren te houden, maak duidelijke afspraken omtrent eventuele dierenartsbezoeken.  Wijs een oppas die geen/weinig ervaring heeft met konijnen erop om alert te zijn op gevoeligheid voor stress en daarbij voorkomende maag-darm problemen. Tijdens warme periodes is ook alertheid op de groene vlieg geboden!

 

Leestip

We hebben ook nog een leestip voor je. Met mijn boek ‘Lieve hond, wat doe je met me’ kun jij heerlijk wegdromen met verhalen over mensen en hun honden, honden als maatjes en vooral als levensveranderaars. 15 interviews en meer dan 75 prachtige foto’s.
Bestel jouw ‘Lieve hond’ hier en je krijgt er vier ansichtkaarten bij én je betaalt geen verzendkosten!
Gebruik de kortingscode VAKANTIE. De actie geldt tot 10 augustus 2022.

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 juli 2022