Vrolijk Hersenwerk

Hersenwerk maakt vrolijk, dat is een ding dat zeker is. Zeker als dieren eenmaal doorhebben hoe leuk Hersenwerk is, staan ze al vol blije verwachting te wachten als jij de spullen verzamelt waarmee jullie aan de slag gaan. Menig hond, kat, paard of konijn stuitert vervolgens vrolijk mee en wil de neus al in het materiaal stoppen voordat het de grond geraakt heeft. Heerlijk die vrolijkheid!

Ook bij mensen zie je dit effect. Het enthousiasme van de dieren herkennen wij ook. Je wordt al vrolijk bij de gedachte dat jouw maatje Hersenwerk heel erg leuk vindt. Dus pakken we lachend de materialen, rammelen al veelbelovend met de lekkere hapjes en kletsen we tegen onze dieren terwijl we de Hersenwerksessie voorbereiden.Konijn aan het Hersenwerken met snuffelmat

In onze materiaalkeuze komt de vrolijkheid ook terug. Vrijwel niemand Hersenwerkt met kleurloos materiaal. Is je dat wel eens opgevallen? Nergens een tas met eentonige materialen, nergens verwassen stoffen en grauwe kleuren. Het is echt het tegenovergestelde: de kleuren knallen je tegemoet! Roze muffinvormen, oranje bakjes, blauwe doekjes, gele badeendjes en ga zo maar door. Ik ben ervan overtuigd dat deze keuze voor kleurrijke materialen al bij de aanschaf tot vrolijkheid leidt.

Nu is het zo dat vrolijkheid ook iets met ons lijf doet, zowel bij mensen als bij dieren. Het zet ons lichaam aan tot actie en maakt dat we onze zorgen even vergeten. Een heerlijk effect dus! Maar het doet ook iets met de concentratie. Ik weet niet of je wel eens geprobeerd hebt om iets op te schrijven terwijl je je enorm vrolijk voelt? Of gedetailleerd een verhaal probeert te vertellen als je net heel hard gelachen hebt? Of de tafel van 9 opzeggen als je eigenlijk heel graag met iets leuks wil starten? Ik weet nu het antwoord al: nee, dat heb je vast nog nooit geprobeerd. Simpelweg omdat als je heel vrolijk bent, het niet in je opkomt om je te gaan concentreren op totaal iets anders.

Als we dit fenomeen meenemen naar het Hersenwerken zit hier best een punt van aandacht. Want ja, Hersenwerk maakt vrolijk, maar in een zeer vrolijke stemming is het lastig concentreren. Terwijl concentratie toch echt nodig is om goed te kunnen Hersenwerken… Hoe vind je daar een balans in?

De oplossing is eigenlijk heel simpel: creëer rust! Zorg dat er na een vrolijke start met het besnuffelen van de materialen en het klaarzetten van alle benodigdheden voor de sessie even een moment van rust komt. Eerst voor jezelf en dan voor je dier. Jij bent zijn voorbeeld en jij kunt jouw dier weer begeleiden vanuit jouw rust en je overzicht over de vervolgstappen die daaruit voortvloeien.

Geef je dier de tijd om te ‘landen’. Het kan zijn dat hij nog een keer aan de materialen wil ruiken of dat je hem ondersteunt met het afvloeien van de vrolijkheid door wat lekkers te strooien. Observeer je dier en let daarbij vooral op spierspanning, snelheid van bewegen en alertheid op de omgeving. Zit daar nog onrust in? Dan heeft je dier nog wat tijd nodig. Zie je ontspanning? Adem dan zelf nog een paar keer diep in en uit en nodig je dier uit om heerlijk te komen Hersenwerken.

En voel dan eens goed in jezelf: die vrolijkheid zit er nog steeds, alleen nu wat minder uitbundig waardoor zowel jij als je dier samen geconcentreerd kunnen Hersenwerken én genieten!

 

De magie van Hersenwerk door MonicaDe magie van Hersenwerk

Mijn konijnen zijn best wel schuw en hebben weinig behoefte aan contact met mij. Mika is nooit anders geweest. Vosje heeft veel meegemaakt en vertrouwt mij en anderen daardoor niet snel.

Wellicht heeft het ook te maken met dat ze buiten leven en met de mate van vrijheid die ze hebben. Echter, tijdens het hersenwerken accepteren ze mijn directe nabijheid beter en mag ik hen zelfs helpen en soms een paar aaitjes geven.

Het vrolijkt mij altijd op om zo met ze bezig te zijn en te zien hoe ze steeds lastigere hersenwerkjes weten op te lossen. Ook mijn konijnen beleven er echt plezier aan. Zelfs als er ook voer voor het oprapen ligt, kiezen ze ervoor om het te bemachtigen via een hersenwerkje.

Het biedt ze een welkome uitdaging en mij een gelegenheid om meer van ze te genieten.

Monica Verhoeven – Enjoy Rabbits

 

Heel Holland Hersenwerkt konijnenHeel Holland Hersenwerkt

Nodig: eierdoos en paaseieren

Stap 1: kennis laten maken met de eierdoos door voertjes te laten snuffelen in de eierdoos
Stap 2: eierdoos vullen met paaseieren en voertjes toevoegen om kennis te maken met het nieuwe materiaal
Stap 3: vul de eierdoos met de paaseieren en voertjes en laat de konijnen lekker rustig Hersenwerken
Stap 4: kijk naar je dier aan het eind van het spel. Nog een rondje of stoppen?
Stap 5: opnieuw vullen of lekkers op de grond leggen en materiaal opruimen

 

Vrolijke kleuren: voor wie eigenlijk?

Vrolijke kleurenIs het je weleens opgevallen hoe vrolijk Hersenwerkmaterialen zijn? Kijk eens rond in onze Facebookgroepen en je zult zien dat vrijwel alle berichten gepaard gaan met beelden van vrolijk gekleurd materiaal. Ook bij zelfgemaakte snuffelmatten spatten de kleuren er vaak vanaf! Het mag duidelijk zijn dat wij mensen daar een grote voorkeur voor hebben. Maar hoe zit dat met onze dieren? Wat zien zij van al die kleuren?

  • Paarden zien wit, geel, blauw en grauw, maar hebben moeite met groen en rood te onderscheiden.
  • Katten zien blauw en geel en de menging daarvan: groen
  • Konijnen zien zwart en wit en kunnen rood en groen onderscheiden, andere kleuren zien zij niet.
  • Honden kunnen blauw en geel zien, maar maken nauwelijks onderscheid tussen rood en groen.

De reden dat onze dieren minder kleur zien dan wij heeft te maken met het aantal lichtkegeltjes in het oog. De mens heeft er drie, honden, paarden, katten en konijnen hebben er twee. Sommige combinaties, zoals bijvoorbeeld rood materiaal in groen gras, kan er bij honden voor zorgen dat zij het materiaal niet goed zien. Dus zeker iets om rekening mee te houden!

Moet je nu stoppen met kleurrijke materialen aan te bieden? Nee hoor, blijf dat zeker doen. Dat jij geniet van al die kleurtjes is ook belangrijk! Hersenwerk doe je tenslotte samen, dus met plezier voor allebei.

 

Paastakken Pret

Nodig: Paastakken (kronkelwilg); worteltjes

Zo maak je de Paastakken:creatief idee Pasen
Verzamel een paar (kronkel)wilg takken.
Snijd een wortel in stukjes, bewaar het loof.
Gebruik 1 of 2 kleine worteltjes met loof in het geheel.
Stop de stukjes wortel in knikken of oksels van de takken.
Hang ze met het loof over de takken.

Stappenplan:

  1. Leg de takken op de grond en laat je konijnen kennismaken
  2. Leg stukjes wortel rondom de takken
  3. Leg stukjes wortel tussen de takken
  4. Leg stukjes wortel in oksels of knikken van de takken
  5. Hang hele worteltjes of het loof over de takken
  6. Maak een combinatie van alle variaties

 

Wees een wijze baas tip:

Pas op met paaseitjes!

Chocolade-paaseitjes in alle soorten en smaken zijn onlosmakelijk verbonden met Pasen. Heerlijk voor de mens maar absoluut NIET goed voor onze dieren. In chocolade zit de stof theobromine die door dieren niet goed kan worden afgebroken. Het eten van chocolade kan je dier in grote problemen brengen! Wees dus wijs en zorg dat de paaseitjes niet bereikbaar zijn voor jouw maatje(s). Ontdek je dat er toch van de eitjes gegeten is? Neem dan direct contact op met de dierenarts!

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 april 2022