Jong geleerd, oud gedaan

“Hoe kan ik hem leren hoe hij moet Hersenwerken?” Dit is de meest gestelde vraag van eigenaren met jonge dieren. Ze zijn geïnteresseerd in Hersenwerk, hebben zich al ingelezen en staan te popelen om aan de slag te gaan. In hun enthousiasme en hun behoefte om hun nieuwe maatje het beste van het beste te geven, wil de nieuwbakken eigenaar het liefst een handleiding van A tot Z.

Maar dan komt het antwoord vanuit ons team: “Doe voorlopig maar niks met Hersenwerk. Laat je kitten, puppy, veulen, konijntjes maar eerst kennismaken met allerlei materialen.” Dit antwoord is niet wat men verwacht had en roept gelijk meer vragen op. Want hoezo, niks doen? Ze moeten het toch leren? Zeker bij honden zie je dat eigenaren enorm gedreven zijn om gelijk een goede start te maken met het aanleren van allerhande vaardigheden.Jong geleerd, oud gedaan

Toch adviseren we alle eigenaren van jonge dieren om een hele grote pas op de plaats te maken als het gaat om alles wat ‘moet’. Vanuit de visie van Hersenwerk kiezen we er bewust voor om bij alle jonge dieren eerst een hele stevige basis te leggen. Dat doen we door het  vanuit vrijheid te kennis te laten maken met materialen, geuren, structuren en ondergronden. Op zijn eigen tempo, op zijn eigen manier, met alleen de aanwezigheid van de eigenaar ter ondersteuning en als veilige haven.

Waarom zijn we hier zo uitgesproken in? Vanuit veel trainingsvisies wordt toch juist geadviseerd om al vroeg te starten met het aanleren van gewenste gedragingen, wat maakt dan dat we binnen Hersenwerk dit bewust niet doen? Dit heeft alles te maken met de rode draad door Hersenwerk dat een dier zelf bewuste keuzes maakt in het vinden van lekkers in materialen. Daarvoor is het nodig dat het dier zich vrij voelt met het materiaal. Dat kan alleen als hij de tijd heeft gehad het materiaal te leren kennen, voordat er met voer gewerkt gaat worden.

Kijken we naar jonge dieren dan zien we dat alles in hun omgeving nieuw is en dat er tot in detail van alles te ontdekken valt. Zou je voer inzetten, dan gaat daar de focus naar toe en niet naar het ontdekken. Daarmee sla je in onze visie dus een hele belangrijke stap over! Want juist doordat een jong dier de kans krijgt alles wat hij tegenkomt te onderzoeken, ontwikkelt hij zelfvertrouwen. Hij kan namelijk helemaal zelf bepalen hoe hij iets benadert, hoe snel hij het object van dichtbij onderzoekt, wanneer hij het genoeg vindt en wanneer hij meer wil doen met het object. Al die stappen bepaalt het dier zelf en daardoor ontdekt hij op de manier die bij zijn karakter past.

Vanuit dit zelf ontdekken wordt een hele degelijke basis gelegd om na de ‘jonge dieren fase’ stap voor stap de wondere wereld van Hersenwerk te ontdekken. Nieuwe materialen zullen zelfbewust onderzocht worden en snuffelroutes en technieken worden als vanzelfsprekend ingezet. Het spreekwoord ‘jong geleerd, oud gedaan’ is hierop helemaal van toepassing.

Bij Hersenwerk is de rol van de eigenaar het op maat begeleiden van hun dier. Door vanaf de start heel bewust te kijken naar wat het dier nodig heeft, bouwen mens en dier samen aan veel Hersenwerkplezier.

7 tips voor Hersenwerken met jonge dieren

 1. Voor een jong dier is alles nieuw, geef hem de gelegenheid alles wat hij interessant vindt te ontdekken.
 2. Elk jong dier heeft een eigen manier én eigen tempo om de wereld te verkennen.
 3. Bied nieuwe prikkels gedoseerd aan, zodat er geen overload aan indrukken ontstaat.
 4. Door te mogen ontdekken op eigen wijze bouwen jonge dieren zelfvertrouwen op.
 5. Door in aanraking te komen met diverse materialen en ondergronden bouwen jonge dieren lichaamsbewustzijn op.
 6. Leid niet af met voer, de geuren en structuren van materialen zijn voor jonge dieren al uitdagend genoeg.
 7. Zorg dat je in de buurt bent, jouw aanwezigheid geeft de veiligheid die het jonge dier nodig heeft om nieuwe dingen te ontdekken.

De magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk door Marleen van Baal

Voor een Hersenwerk fotoshoot bij Stichting Flappus had ik een tas vol met huishoudelijk materiaal bij me. De konijnen en ik kenden elkaar niet. Toen ik hun leefruimte in stapte, waren we eerst bezig met kennismaken op afstand. Ik met mijn ogen, zij met hun neus en ogen. Toen ik de materialen uit de tas pakte, kwamen de konijnen nieuwsgierig dichterbij. Ik liet ze rustig snuffelen. Aan de materialen en aan mij. Toen ik wat lekkers strooide op het snuffelkleed en in de muffinvorm, kwamen ze zonder terughoudendheid zoeken. Zodra het lekkers op was, kwamen ze heel vrij bij mij om meer vragen.

In nog geen kwartier tijd was het ijs gebroken met een kleed, een muffinvorm een bakje, wc rollen en lekkere konijnensnacks. Dat is voor mij de magie van Hersenwerk!

Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

Heel Holland Hersenwerkt: Ontdekken is de basis

Voor lampreien, jonge konijnen, is hun leefomgeving één grote geuren- en structurenwereld. Door ze allerlei objecten en ondergronden te laten ontdekken, kunnen ze stapsgewijs kennismaken met de wereld om hen heen.

Belangrijk: Laat je konijntjes altijd samen alles doen. Ze hebben elkaar als steun en ze leren van en met elkaar. Laat ze op hun eigen tempo en op hun eigen manier ontdekken. Als zij zelf keuzes maken, leren ze op de manier die bij hen past.

Nodig: Allerlei materialen zoals doekjes, handdoeken, bakjes, doosjes, wc rollen, muffinvormen, balletjes van plastic en stof. Kies voor materialen waar je konijntjes óp kunnen lopen, onderdoor kunnen kruipen of in kunnen kruipen. Let op dat alle materialen veilig zijn en je konijntjes overal met gemak mee om kunnen gaan.

Heel Holland Hersenwerkt: Ontdekken is de basisStap 1: Kies een moment op de dag dat de konijntjes actief contact met je zoeken.

Stap 2: Leg een paar materialen verspreid over de grond van hun leefruimte en laat ze op hun eigen manier en tempo de materialen onderzoeken.

Belangrijk: het gaat om geuren en structuren, je werkt dus zónder voer!

Stap 3: Ga er lekker bij zitten en observeer hoe jouw kleintjes de materialen onderzoeken. Hun stijl zegt veel over de karakters, dus extra leuk om dit te ontdekken.

Stap 4: Hebben je konijntjes alle materialen onderzocht? Kijk dan goed naar hun mimiek: zijn ze afgeleid, worden ze onrustig? Dan is het tijd om te stoppen. Merk je dat ze nog nieuwsgierig zijn zonder dat jij hen lokt? Dan kun je nog wat nieuwe materialen aanbieden om hen nog een rondje te laten ontdekken.

Stap 5: Leg wat lekkers op de grond buiten het snuffelgedeelte en ruim de materialen rustig op terwijl jouw konijntjes het lekkers opeten.

Stap 6: Creëer een heerlijk slaapmoment. Want ook al lijkt het ‘niks’ wat jullie gedaan hebben, reken maar dat bij er bij je konijntjes heel veel zintuigen zijn aangezet! Deze indrukken kunnen het beste verwerkt worden tijdens een heerlijk dutje.

Steun mens en dier in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Het leed voor mens en dier is niet te overzien. Schrijnende beelden, die je raken tot op het bot. Niets doen maakt het machteloze gevoel groter, maar wát kun je doen?

Er zijn veel initiatieven gaande, van groots georganiseerd tot kleinschalig. Je kunt geld en goederen doneren, maar hoe, waar en aan wie is nog best lastig. Want hoe weet je wat nodig is en hoe zeker is het dat de hulp ook op de juiste plek komt?

Wij hebben een aantal tips die je mogelijk helpen de juiste keuze te maken:

 • Een goede optie is geld doneren aan Giro 555. Het gedoneerde geld wordt verdeeld over 11 hulporganisaties met elk hun eigen expertise, netwerken en contacten. Zij kopen goederen die daadwerkelijk nodig zijn en kunnen via hun kanalen vaak dichtbij de getroffen gebieden komen.
 • Wanneer een financiële bijdrage lastig is, kan je mogelijk wel punten of airmiles die je spaart, van verschillende organisaties doneren aan Giro555, denk aan het Kruidvat, Airmiles, Pathé, Jumbo, Vattenfall, ING etc.
 • Gaat het dierenleed in Oekraïne je aan het hart? Diverse dierorganisaties werken samen om dit mogelijk te maken. Kijk op https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/nl/# voor meer informatie en de mogelijkheden. Dit zijn organisaties als Stichting Dierenlot, Dierenbescherming en nog vele anderen.
 • Wil je de dieren en een specifieke organisatie steunen? Dan zijn dit organisaties die dichtbij de getroffen gebieden kunnen komen: Wereldasielen, House of animals, Viervoeters, Zilver, Dierennood.
 • Particuliere initiatieven steunen is kleinschaliger en persoonlijker. De initiatiefnemers hebben vaak contacten ter plaatse door samenwerkingen of familie. Check goed op betrouwbaarheid en doneer gericht.
 • Er komen in ons land vluchtelingen binnen. Neem contact op met de opvangorganisaties en vraag hoe jij kunt helpen. Dit kan met geld of goederen, maar ook met zorg, een luisterend oor of het ondersteunen bij regelzaken.

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 maart 2022