Vier de liefde met Hersenwerk!

Hoe heerlijk is het toch om van je dier te houden. Je kunt hem van alles toefluisteren, heerlijk kroelen, lekker verwennen en als je een keer vindt dat hij de kantjes eraf loopt, ben je je ergernis zo weer vergeten als je in zijn ogen kijkt.

Houden van dieren gaat ons gemakkelijk af. We zijn vaak opener en zachter naar dieren dan naar mensen. Dat is ook wel logisch: een dier neemt ons zoals we zijn en is van nature onvoorwaardelijk in zijn omgang met ons. We kunnen dus ongegeneerd onszelf zijn bij onze dieren en zij vinden ons dan nóg de leukste en de liefste. Daar kun je toch alleen maar van houden?!Marleen aan het Hersenwerken met de konijnen van Stichting Flappus

Een manier om jullie liefde te vieren én te verdiepen is samen Hersenwerken. Natuurlijk ben ik bevooroordeeld als eigenaar van Hersenwerk voor dieren, ik vind alles geweldig aan Hersenwerk. Maar ook ik ben ooit begonnen en eigenlijk was het gelijk vanaf de eerste keer raak. Ik was al verliefd op mijn Duitse herder Franka, maar in die eerste Hersenwerksessie werd ik echt ‘smoorverliefd’ op haar! Het was zo geweldig ‘magisch’ om op de vierkante meter met haar samen te werken, te communiceren via kleine signalen en te ervaren dat zij net zo met mij bezig was als ik met haar.

Naast die magie werd ik me ook bewust van haar schoonheid. Opeens vielen me kleine details aan haar vacht op, ontdekte ik hoe schattig haar oren bewogen als ze volop geconcentreerd snuffelde en bleken haar ogen heel veel kleuren te hebben, iets wat me niet eerder was opgevallen. Nu ze bijna 12 jaar oud is heb ik die gevoelens nog steeds als ik met haar Hersenwerk.

Ook met mijn andere hond Bartje is het elke keer weer een liefdevol feestje wat al begint als ik het materiaal ga uitzoeken. Door de jaren heen heb ik zowel met honden als met paarden, katten en konijnen geHersenwerkt en telkens weer word ik verliefd op het dier waarmee ik werk. Dat doet Hersenwerk dus met ons!

In dit mooie samenspel zit ook een aandachtspunt. Want die verliefdheid is leuk en de wederzijdse liefde geweldig, maar de kans dat we te veel opgaan in die gevoelens is behoorlijk groot. Dan komt er het woordje ‘te’ voor te staan en zoals we allemaal weten is dat in alle gevallen ongewenst.

Te veel liefde kan leiden tot te veel zorgen voor je dier. Dat uit zich door het denken voor je dier of te veel willen helpen, met als gevolg dat het dier belemmerd wordt in zijn eigen manier van Hersenwerken. Te veel liefde kan ook leiden tot een grote behoefte aan praten of aanraken. Dan zie je dieren die uit hun concentratie gehaald worden door hun mens omdat deze praat en aait terwijl hij daar op dat moment geen behoefte aan heeft. Te veel liefde kan ook leiden tot verwennerij waar het dier niet op zit te wachten. Denk aan de mooiste en duurste Hersenwerkmaterialen, terwijl het dier intens tevreden Hersenwerkt met oude handdoeken. Of dat het dier verwend wordt met te veel of ongezond lekkers om mee te Hersenwerken.

Te veel liefde verstikt eigenlijk de ware liefde. Door bewust te zijn van je gevoelens en daar op enige afstand enorm van te genieten, hou je ook de behoeften van je dier in zicht. Juist bij die afstand afgestemd op wat jouw dier prettig vindt, zien we ons dier hoe hij echt is. En dan weten we precies wat er nodig is om samen al Hersenwerkend de liefde te vieren!

Marleen van Baal
Eigenaar Hersenwerk voor dieren

 

Jouw lieverd op z’n mooist gefotografeerd met je smartphone.

De lezers van de HersenwerkSnuffels hebben de primeur! Jullie ontvangen 20% korting Piet en Jeroenop de geweldig leuke online cursus van Photo Class: Dogs! In deze online cursus leren topfotograaf Jeroen Swolfs en dierenarts Piet Hellemans, bekend van TV en social media, je om zelf de mooiste foto’s te maken met je smartphone.

In korte filmpjes met praktische uitleg én de ‘hoe’ helemaal in beeld, nemen Piet en Jeroen je op inspirerende wijze mee. Je krijgt direct zin om zelf aan de slag te gaan!

De cursus kost € 9,95, maar als je de kortingscode HersenwerkSnuffels gebruikt, krijg je 20% korting. En ja, de cursus is gemaakt voor het fotograferen van honden, maar (bijna) alle tips zijn zeker ook toepasbaar op konijnen.

Bestel de cursus dus vandaag nog! De code is geldig tot 28 februari 2022.

Klik hier: https://www.photoclass.nl/dogs/ en gebruik de kortingscode HersenwerkSnuffels

Kijk ook het filmpje van Piet en Jeroen door op de afbeelding te klikken!

 

Samen Hersenwerken? Ja graag!

Konijnen leven, eten, spelen en slapen samen, dus ook bij Hersenwerk doe je ze een enorm plezier om dit aan hen samen aan te bieden!

Wel zijn er wat aandachtspunten. Bij Hersenwerk is ontspanning en ‘op je eigen manier’ snuffelen en zoeken het uitgangspunt. Nu kan het zijn dat één van beide konijnen net wat anders snuffelt dan zijn maatje waardoor ze elkaar in de weg lopen. Of dat de één de ander die lekkere hapjes toch niet helemaal gunt. Of dat de één zo snel is dat de ander zich opgejaagd voelt. Dan is het aan jou om je konijnen rustig te begeleiden zodat ze ieder echt het beste voor zichzelf ervaren.

Merk je dat je konijnen niet heel ontspannen zijn in een sessie samen? Geef hen dan ieder apart materiaal zodat ze op hun eigen manier en tempo kunnen Hersenwerken. Als jij ervoor zorgt dat ze met jouw rustige begeleiding ieder op hun eigen stukje blijven, wordt Hersenwerk een relaxt moment voor iedereen!

 

De magie van Hersenwerk

Wat is voor jou de magie van Hersenwerk? Dat vroegen we deze maand aan Monica Verhoeven, eigenaar Enjoy Rabbits en begeleider Hersenwerk voor konijnen.

“Konijnen zijn van nature dieren die uren per dag naar voedsel zoeken. Dit foerageren wordt bij onze ‘huisdierkonijnen’ vaak overbodig gemaakt. Door Hersenwerk aan te bieden wordt dit natuurlijke gedrag nagebootst, waardoor de konijnen mentaal worden uitgedaagd en meer lichamelijke beweging krijgen. Dit kan helpen om gezondheids- en gedragsproblemen te voorkomen of te helpen verbeteren, wat fijn is voor baas en konijn.

En niet onbelangrijk: Hersenwerk is ook gewoon erg leuk om te doen! Het is een manier om met je konijn(en) bezig te zijn en een band met hen op te bouwen. Het zal je verbazen hoe slim en vindingrijk konijnen kunnen zijn als ze de kans krijgen!”

Heel Holland Hersenwerkt: Samen smullen uit een Valentijnshart

Nodig: handdoek, wc-rolletjes, hooi en een rustige plek.

Stap 1: Laat je konijnen snuffelen aan de handdoek. Zo kunnen ze kennismaken met het materiaal.Stappenplan Valentijn Hersenwerk voor konijnen

Stap 2: Leg de wc-rolletjes op de grond en laat je konijnen rustig wennen.

Stap 3: Laat je konijnen het hooi bekijken en proeven.

Stap 4: Leg het hooi rond de wc-rolletjes en laat je konijnen op onderzoek gaan.

Stap 5: Leg de handdoek op de grond met hooi erop. Kijk of ze het hooi durven pakken.

Stap 6: Handdoek op de grond met een paar wc-rolletjes er op en het hooi er tussen.

Stap 7: Stop wat hooi in de wc-rolletjes en leg ze op de handdoek.

Stap 8: Vorm de handdoek tot een hart, stop wat hooi in de plooien en leg de wc-rolletjes met hooi er op.

Stap 9: Vul het handdoek-hart met wc-rolletjes.

 

Namens het team van Hersenwerk voor dieren: veel Hersenwerkplezier gewenst en hou je goede voornemens vast!

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk?

Heb je naast konijnen ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 februari 2022