Hersenwerk voor konijnen en vuurwerkIs Hersenwerk een wondermiddel?

Konijnen en vuurwerk

De jaarwisseling en de hele periode die daar aan vooraf gaat is voor veel konijnen een nare tijd. Ondanks het nu geldende vuurwerkverbod wordt er toch flink geknald op veel plaatsen. Er zijn konijnen die nauwelijks reageren op lawaai maar het merendeel schrikt ervan en wordt alerter en soms angstiger in deze periode.

Je kunt jouw konijnen het beste steunen door jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden en goed te bedenken wat jouw konijnen nodig hebben. Niet wat jij denkt dat nodig is, maar wat je dier aangeeft wat hij nodig heeft. Elk dier reageert anders nadat hij geschrokken is of als hij bang is. Veel konijnen zullen een schuilplek zoeken. Ook is de kans groot dat jouw konijn verandert van een contact zoekend konijn in een alert, schrikachtig diertje dat juist geen contact zoekt.

 

Is Hersenwerk een wondermiddel?

Helaas… er is geen wondermiddel tegen angst en Hersenwerk is dat dus ook niet. Jouw konijnen kunnen zelf heel goed aangeven wat zij nodig hebben als ze bang zijn voor of onrustig worden door de knallen buiten. Het kan zijn dat ze bij jou komen en openstaan voor snuffelen, maar grote kans dat ze een veilige plek zoeken en daar blijven tot het lawaai over is. Dus ja: Hersenwerk biedt ontspanning, maar alleen als je konijn er ook voor open staat. Bij angst is dat niet het geval.

Wat doet Hersenwerk?

Bij Hersenwerk volgen je konijnen hun natuurlijke behoefte om naar eten te zoeken. Daarvoor zetten zij al hun zintuigen in. Doordat we allerhande materiaal gebruiken, van verschillende vormen en structuren, worden de zintuigen nog meer uitgedaagd.

Door het lekkers ook nog op, in of onder het materiaal te leggen, moeten je konijnen creatief zijn en met hun neus, bek en poten technieken inzetten. Dit in combinatie met de zintuigenprikkeling zet van alles in werking in het konijnenlijf. Het is inspanning, maar als je het zo aanbiedt dat je konijn op zijn eigen manier al het lekkers kan vinden, is het vooral heel ontspannend.

Hersenwerk heeft het beste ontspannende effect als je konijnen vanuit rust gaan snuffelen. Is de omgeving stressvol, zoals rondom de jaarwisseling, dan kan Hersenwerk dienen als afleiding. Dan starten je konijnen niet relaxt, maar kan Hersenwerk hen wel helpen zich af te sluiten en mentaal en fysiek minder gespannen te zijn.

Mijn konijnen zijn te bang om te Hersenwerken

  • Het is een naar idee dat je konijnen echt angst hebben voor de knallen. We kunnen ons voorstellen dat je jouw konijnen wilt troosten, ze op hun gemak wilt stellen en zeer waarschijnlijk ga je proberen hen af te leiden. Hierover zeggen wij: Kijk wat jouw dier nodig heeft. Volg jouw konijn hierin en maak zijn situatie zo comfortabel mogelijk.
  • Vaak willen we onze konijnen aaien om gerust te stellen. Maar kijk ook hier goed naar je konijn. Wil hij dit? Ga hem niet uitgebreid knuffelen als hij met zijn hele lijf zegt dat hij dat niet wil. Kijk naar je konijn, bied hem dingen aan en laat hem beslissen.
  • Schuilen en verstoppen is een hele natuurlijke reactie voor konijnen. Zorg dat zij die mogelijkheid volop hebben. Creëer extra donkere plekjes door bijvoorbeeld extra bakken of dozen in de ren te zetten of door een doek over de tralies (zorg dat ze hier niet aan kunnen knagen).
  • Blijf in de buurt, zorg dat je konijnen weten dat je er voor hen bent.

4 voorbeelden van HersenwerkInspiratie: Struinend door de jaarwisseling

Struinfeestjes en Hapsnappers: dat is ons advies rondom de jaarwisseling. Deze vormen van Hersenwerk hebben als doel je konijnen echt te laten ontspannen.

Kies materiaal dat je konijnen goed kennen of begin ruim voor de jaarwisseling met het introduceren van materialen en Hersenwerk.

Leg lekkers op, onder of in de materialen, maar doe dat zodanig dat je konijnen geen ingewikkelde acties moeten uitvoeren om het lekkers te vinden.

Maak het niet ingewikkeld. Als je stress hebt kun je niet goed nadenken, dus bied iets aan waarbij ze  lekker kunnen ‘snuffelstruinen’ en daardoor de knallen vergeten.

Op de foto vier voorbeelden ter inspiratie.

Wanneer geef ik mijn konijnen Hersenwerk?

Je kunt Hersenwerk op drie momenten inzetten als ondersteuning tijdens Oud & Nieuw.

Vooraf: Ga op Oudjaarsdag al aan de slag met Hersenwerk. Als je checkt hoe het met je konijnen gaat, dan is het fijn om al wat gevulde Hersenwerkmaterialen klaar te hebben liggen. Betrek je konijnen bij het maken en geef ze alvast een ‘voorproefje’. Hiermee hebben ze gelijk weer een positieve associatie met het leuke Hersenwerk.

Tijdens: Zijn er veel knallen en worden je  konijnen onrustig? Geef dan al wat Hersenwerk. Dit jaar hebben we een vuurwerkverbod, maar dat zal het knallen niet op alle plaatsen stoppen. De kans is groot dat er om 12 uur nog flink geknald wordt. Hersenwerk kan jouw konijnen een mooie afleiding geven.

Na: Hoe je konijnen de jaarwisseling ook hebben ervaren, spanning zit er vrijwel altijd bij. Om die spanning goed te laten afvloeien is Hersenwerk ideaal. Bied hen ruim na 12 uur of op Nieuwjaarsdag Hersenwerk aan. Door het snuffelen en struinen ontspannen je konijnen mentaal en fysiek en zij kunnen daarna goed rusten en herstellen van de opgedane stress.

Bouw een feestelijk “Vuurwerk-pakket”

Wil je inspiratie voor het maken van een feestelijk “Vuurwerk-pakket” voor je konijnen? Doe dan mee met onze gratis challenge Heel Holland Hersenwerkt! Vanaf 15 december ontvang je vier dagen lang inspiratie voor het opbouwen van een Hersenwerk-pakket.

Let op: De challenge is gericht op honden, maar daar kun jij als konijnenmens zeker inspiratie uit halen!

Deelname is gratis. Meld je hier aan: Heel Holland Hersenwerkt – vuurwerkpakket aanmelden kan t/m 14 december a.s.

HersenwerkSnuffels 10 december 2021