Ontdekken doe je met je zintuigen

Wat doe jij als je wordt geconfronteerd met een onbekend voorwerp, een vreemd persoonKonijnen snuffelend aan muffinvorm of een onbekende omgeving? Juist: je kijkt. Vervolgens ga je onderzoeken en dan ga je ontdekken. Wij mensen doen dat vooral met onze ogen, maar als je jezelf goed observeert zul je merken dat je ook luistert, ruikt en voelt. Bij dat voelen kan dat zijn dat je aanraakt, maar ook ‘voel’ je of iets wel of niet oké is. Al je zintuigen staan aan. Een prachtig proces van ons lichaam waardoor we weten of iets veilig is of niet.

Onze konijnen doen dit ook. Konijnen zijn prooidieren en zijn extra alert op hun omgeving. Ze zullen niet zomaar ergens in of naar toe gaan. Eerst ontdekken op afstand en dan benaderen op zo een manier dat ze altijd weer weg kunnen. Heb jij dit proces wel eens geobserveerd? Wat zetten jouw konijnen allemaal ‘aan’ als ze iets nieuws ontdekken?

Nieuwsgierig zijn mag

Als kind krijgen we vaak te horen dat we niet nieuwsgierig mogen zijn. Dat zou onbeleefd zijn. Dat is best jammer, want nieuwsgierig zijn is juist heel belangrijk bij het ontdekken van nieuwe dingen. Als jij mag ontdekken wat iets is of als je een vreemd persoon vragen mag stellen, zul je sneller gewend raken aan een object of een persoon. Als je ‘weet wat je kunt verwachten’ voel je je gelijk een stuk beter. Dat is voor onze dieren ook zo.

Daarom is de eerste stap bij het samen Hersenwerken altijd kennismaken met het materiaal. Als je begint met Hersenwerk laat dan je konijnen altijd snuffelen aan het materiaal zonder lekkers erin. Zodra ze het materiaal hebben ontdekt, weten ze wat ze kunnen verwachten en kun je gaan Hersenwerken. En extra handig: als ze het materiaal niet fijn vinden ruiken of spannend vinden, zie je dat ook gelijk. Dan kies je gewoon ander materiaal uit!

Observatie Inspiratie

Elk konijn heeft een eigen manier van ontdekken. De één zal voortvarend naar iets nieuws toe huppelen, terwijl een ander op afstand blijft kijken. We hebben vaak de neiging onze konijnen te stimuleren om dit proces te versnellen, maar het beste is dat je je hier niet mee bemoeit. Het mogen ontdekken op je eigen manier, in je eigen tempo, zonder druk zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk vertrouwt kan raken met het vreemde voorwerp of de nieuwe situatie. Observeer je konijnen en leer hen beter kennen in wat zij nodig hebben om zich zeker te voelen. Daarmee kun je hen nog meer op maat begeleiden.

Haal de herfst naar binnenJonge konijnen snuffelen

Al die geuren buiten, wat heerlijk!
Ook voor jouw konijnen is het prikkelend om die geuren op te snuiven.
Dus haal de herfst naar binnen!

Nodig:

  • Droge blaadjes (check goed op internet welke blaadjes veilig zijn mochten je konijnen ervan eten)
  • Lekkere hapjes
  • Verschillende ondergronden: lage bak, deken, mat

Stappenplan

  1. Verspreid de blaadjes over een klein oppervlakte en laat je konijnen kennismaken op hun eigen manier
  2. Leg voer rondom de blaadjes
  3. Leg het lekkers stap voor stap wat meer tussen en onder de blaadjes
  4. Introduceer de ondergrond eerst zonder blaadjes
  5. Leg blaadjes en lekkers op de ondergrond
  6. Verstop het lekkers tussen de blaadjes

Veel plezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal

HersenwerkSnuffels 10 oktober 2021