Ritme en rust: voor konijnen een must!

Konijnen zijn van nature alert. Ze houden hun omgeving in de gaten en hebben feilloos door als er onraad is. In het wild is dit ook echt nodig; ze zijn hun leven niet zeker met roofdieren om hen heen. In de leefomgeving bij ons in huis hoeven jouw konijnen zich in principe geen zorgen te maken. Ze zijn veilig bij jou.

Toch kunnen konijnen in de alerte modus gaan op het moment dat ze onrust ervaren. Als de omgeving verandert, zul je zien dat jouw konijnen alerter worden. Ze kunnen sneller schrikken van geluiden en aanraken. Zodra je dit merkt, is het zinvol om de oorzaak te vinden, want stress en onrust is niet goed voor je konijnen.

Veranderend ritme geeft onrust

Als jullie dagelijkse schema opeens verandert omdat je na weken vakantie opeens weer langer van huis bent bijvoorbeeld, kan dit ook effect hebben op je konijnen. Ook als je kinderen naar school zijn, kan de stilte ‘oorverdovend’ zijn en komen geluiden plotseling veel harder binnen. Dit kan voor onrust zorgen bij je konijnen en dan is het fijn als je hen kan laten ontspannen met Hersenwerk.

Rituelen geven structuur

Als je een vast moment op de dag inplant voor Hersenwerk, zullen je konijnen hier na een paar dagen al naar uitkijken. Zeker als je start met bepaalde geluiden of woorden of met het rammelen met een bakje vol lekkers, zal dit herkenning opleveren. Je kunt vervolgens beginnen met materiaal dat je konijnen kennen en waarin ze lekker kunnen struinen. Struinfeestjes bieden vaak per direct ontspanning. (Kijk voor Struintips in de HersenwerkSnuffels van augustus 2021.)

Door je Hersenwerksessies steeds op een zelfde manier te starten en te beëindigen bouw je vaste rituelen op. Je konijnen zullen dit zeker waarderen! Rituelen geven structuur en structuur creëert voorspelbaarheid en dat is weer goed voor de beleving van veiligheid.

Terug in het ritme Hersenwerk Tip

Nodig: Een badhanddoek, grote proppen van stevig papier, 10 vaatdoekjes of washandjes, lekkere hapjes.

Start je sessie met vaste woorden en gedrag om je konijnen te laten weten dat jullie gaan Hersenwerken.

Ronde 1: Leg de badhanddoek met plooien op de grond en strooi er lekkers op. De hoogte van de plooien hangt af van je konijnen. Struinen ze voortvarend? Dan kun je de plooien groter maken. Vinden ze het lastig? Hou dan de plooien laag.

Ronde 2: Leg proppen papier op de grond met lekkers er langs en eronder. Je konijnen moeten de proppen wegduwen of oppakken. Kijk goed hoe ze reageren en hoe vrijer ze zijn, hoe dichter je de proppen bij elkaar kunt leggen. Vinden jouw konijnen het leuk om lekkers ergens uit te halen? Verstop dan ook wat lekkers in de proppen. Blijf er wel bij, sommige konijnen gaan eten aan het papier en dan is het beter om ander materiaal te gebruiken.

Ronde 3: Om de ontspanning optimaal te laten zijn, sluit je ook weer af met een struinfeestje. Maak een bergje van de doekjes en leg er lekkers op en tussen. Je konijnen kunnen ze duwen en graven en grote kans dat ze dit met veel plezier doen.

Als al het lekkers op is, of als je konijnen zelf aangeven dat ze genoeg gehad hebben, sluit je weer af met vaste woorden en pak je rustig alle materialen weg.

Ga hierna lekker ontspannen. Je konijnen en jij hebben het verdient!

Ik wens jou en je konijn(en) veel plezier!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal

HersenwerkSnuffels 10 september 2021