Ontspannen? Dit kunnen wij van onze konijnen leren!

Konijnen kunnen, mits ze zich veilig voelen, heel goed ontspannen. Ze kunnen dan prinsheerlijk languit gaanliggen, hun ogen gaan dan een beetje dicht en hun neusje gaat relaxt heen en weer. Als het even kan liggen ze ook nog tegen elkaar aan… heerlijk! Als je ernaar kijkt, word je al rustig 😉 Hoe zou het zijn als wij mensen ook zo onze momenten zouden nemen om er even lekker samen bij te gaan zitten of liggen?

Het nut van ontspanning

Als je ontspant, krijgen lijf en geest rust. Die rust zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen van inspanning en dat er weer nieuwe energie wordt opgebouwd. Bij ontspanning worden ongewenste prikkels van buitenaf geweerd, de opgedane prikkels worden verwerkt en er ontstaat ruimte voor een relaxte gemoedstoestand. Zonder ontspanning worden dier en mens overvraagd en zal dat leiden tot overbelasting, fysiek en mentaal. Langdurige overbelasting veroorzaakt uiteindelijk ook een scala aan kwaaltjes en kwalen. Alle reden dus om regelmatig te ontspannen, voor onze dieren én voor onszelf!

Ontspanning is één van de effecten van Hersenwerk

Bij Hersenwerk is het ontspannen door inspanning één van de belangrijkste effecten. De konijnen zoeken lekkers in allerlei materialen. De zintuigen worden geprikkeld. Dat is inspannend. Maar doordat de konijnen dit volop geconcentreerd doen, worden prikkels buiten het Hersenwerk-werkveld al gefilterd. Hierdoor ontstaat al ontspanning tijdens het Hersenwerken. Als de konijnen echt in zijn hun wereldje terechtkomen, komen andere prikkels nauwelijks meer binnen. Als de sessie klaar is, gaat de konijnen alle indrukken verwerken en dat gebeurt dan in een heerlijk ontspannen toestand.

Hoe zie je dat een konijn ontspannen Hersenwerkt?

De oren iets naar voren of opzij, afhankelijk van het ras, maar in ieder geval ‘losse’ oren, ogen op het materiaal gericht en zekere bewegingen, dat zijn kenmerken van een ontspannen konijn. Op de foto zie je Hersenwerkende konijnen bij Stichting Flappus in Zwolle.

Tip van de maand: Organiseer een Struinfeestje

Struinen… hou jij daar ook zo van? In een winkel rondneuzen zonder dat je naar iets op zoek bent. Bij een legpuzzel een beetje door de stukjes zoeken naar een bepaald kleurtje. Langs het strand kijken wat er zoal is aangespoeld. Allemaal voorbeelden hoe wij mensen struinen.

Konijnen vinden struinen ook heerlijk. Vaak koppelen ze het struinen aan het zoeken naar eten, maar als je konijnen zich vrij voelen in hun leefomgeving dan zullen ze zeker ook heel nieuwsgierig zijn naar alles wat ze tegenkomen.

Het idee van het struinfeestje is dat je konijnen langs voorwerpen gaan snuffelen waar lekkers op en rond ligt. Deze voorwerpen liggen of staan verspreid over een oppervlak en je konijnen lopen daar tussen en zoeken het lekkers. Het oppervlak bouw je op: eerst 30 bij 30 centimeter en je vergroot het oppervlak als je merkt dat je konijnen door hebben dat er verderop ook nog wat lekkers kan liggen. Zo gaan je konijnen hapje-stapje langs de verschillende voorwerpen.

Belangrijk bij het struinfeestje: het lekkers is direct te vinden, dus je konijnen hoeven geen moeite te doen. Het gaat om struinen, vinden, opeten en weer door.

In dit filmpje leg ik uit hoe een struinfeestje opgebouwd kan worden. Het is voor Hersenwerk voor honden gemaakt, maar de uitleg en inspiratie kan zeker ook voor konijnen ingezet worden

Ik wens jou en je konijnen een ontspannen zomer!

Namens het team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal

HersenwerkSnuffels 10 augustus 2021