Hersenwerk voor konijnen

Wist je dat konijnen ontzettend slecht tegen warmte kunnen?
Dit komt omdat konijnen niet kunnen zweten zoals wij dat wel kunnen.
Al vanaf 24 graden krijgen konijnen het zwaar. Dat komt omdat ze hun warmte niet kwijt kunnen met zweten zoals wij dat kunnen.

Dus in deze eerste HersenwerkSnuffels voor konijnen geen Hersenwerktips, maar koeltetips!
Op de foto zien jullie Mika en Vosje die heel verstandig op de koele tegels liggen.

Mika en Vosje op koele tegels

Het thema van deze maand: Keep them cool!

Met deze tips help je jouw konijnen zo koel mogelijk te blijven.
Vers en koel drinkwater: je konijnen moeten altijd beschikking hebben over water.
Schaduw: Zorg altijd voor veel plekken zonder zon. Met meerdere plekken kan je konijn steeds kiezen waar hij wil liggen en daarmee ook de koelste plek uitzoeken.
Zandbak: Zand geeft verkoeling. Konijnen graven de bovenste, warme laag van het zand en  creëren zo hun eigen koelplekje.
Rust: Laat je konijnen zo veel mogelijk met rust. Geef hen de keuze om te bewegen, om aandacht te vragen en om geaaid te worden.
Bied geen Hersenwerk en inspannende voerverrijking aan. Konijnen hebben nu alle energie nodig om hun lijf koel te houden.

Helpende materialen:

Tegels: Leg diverse gladde tegels in het konijnenverblijf. Steen dat niet in de zon ligt, blijft lang koel en is heerlijk voor je konijnen om op te liggen. Uiteraard geef je hen de keuze of ze erop willen liggen en hoe.

Ice pod: De ice pod is een knaagbestendige schijf die je eerst 4 uur in de vriezer doet. Daarna kun je de schijf in het verblijf van je konijnen leggen. De schijf biedt zowel verkoeling als het konijn erop gaat liggen, maar geeft ook verkoeling aan de omgeving.

Tip 1: Het is handig om twee ice pods te hebben, zo kun je ze elke 4 uur omwisselen en hebben je konijnen altijd de mogelijkheid om verkoeling te zoeken.

Tip 2: Plastic waterflessen zijn een goed alternatief maar houd je konijnen in de gaten dat zij deze niet stuk knagen.

Deze keer dus geen Hersenwerk tips maar wel genoeg inspiratie om jouw konijn deze dagen én de komende zomer heerlijk koel te houden.

Geniet van de zomer!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal

HersenwerkSnuffels 17 juni 2021